Verspreiding voorkomen

Oud-directeur RIVM: Pride Amsterdam heroverwegen om apenpokken

06 juli 2022 00:57
Pride Amsterdam trekt elk jaar duizenden bezoekers. Beeld © ANP

De organisatie van Pride Amsterdam zou moeten heroverwegen of het evenement kan plaatsvinden, vanwege de verspreiding van het apenpokkenvirus. Dat zegt oud-RIVM-directeur Roel Coutinho. Het virus verspreidt zich op dit moment veel onder mannen die seks hebben met mannen.

Coutinho deed zijn uitspraken in een gesprek met Nieuwsuur. Hij maakt zich zorgen om de verspreiding van apenpokken en vreest een uitbraak op Pride. "Het is een extra risico. Veel mensen komen er gewoon om te feesten, maar er zijn ook veel seksuele contacten."

Hij roept de organisatie op om 'heel serieus te kijken hoe het virus zich de komende weken zal ontwikkelen'. "We willen de verspreiding niet hebben en dit soort evenementen is wel een extra risico."

In het begin van de uitbraak verspreidde het apenpokkenvirus zich snel onder bezoekers van Darklands, een fetisjfestival in Antwerpen dat ook door veel lhbti'ers wordt bezocht.

Het virus verspreidt zich overigens niet alleen onder homoseksuele mannen, maar in die groep zijn nu wel de meeste besmettingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Aantal GGD's richt speciale testruimtes in voor patiënten met apenpokken'

Coutinho roept ook op om te kijken of het mogelijk is om mannen die veel wisselende contacten hebben met andere mannen in te enten tegen het virus. Daarbij zou bijvoorbeeld gekeken kunnen worden naar mannen die PrEP gebruiken. Dat is een medicijn dat een hiv-infectie voorkomt.

Blaasjes op de huid

Eergisteren meldde het RIVM dat er in Nederland 352 gevallen van apenpokken bekend zijn. Vergeleken met afgelopen donderdag kwamen er 64 nieuwe gevallen aan het licht. Die toename is aanzienlijk sterker dan de stijging in de afgelopen weken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tim had als één van de eersten apenpokken: 'Dacht dat het muggenbulten waren'

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore