Ga naar de inhoud
Gericht geschoten

Politie lost schoten bij boerenprotest Heerenveen, drie aanhoudingen

Beeld © ANP

Bij een protest van boeren in de buurt van Heerenveen heeft de politie een waarschuwingsschot gelost. Trekkerbestuurders zouden hebben geprobeerd in te rijden op agenten.

Dat bevestigt de politie op Twitter. Het incident gebeurde rond 22.40 uur op een oprit van de A32 in Heerenveen. "Er ontstond een dreigende situatie. Hierbij zijn waarschuwingsschoten gelost en er werd gericht geschoten", schrijft de politie.

Een tractor werd daarbij geraakt en drie verdachten zijn aangehouden. Omdat er door agenten is geschoten doet de Rijksrecherche onderzoek.

Kogelgat in tractor

Op sociale media zijn ongeverifieerde foto's en filmpjes van het incident te zien. Daarop zijn onder andere agenten met getrokken wapen te zien en is een kogelgat in een tractor zichtbaar.

BBB wil spoeddebat over escalatie boerenprotesten

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) wil vandaag een spoeddebat met premier Rutte over de escalatie van de boerenprotesten.

"Al langer waarschuw ik voor escalatie van protesten. Woensdag wil ik spoeddebat hierover met minister-president en minister van J&V (Justitie en Veiligheid). Dit gaat mis, zei ik vorige week. En het gaat mis", zei ze op Twitter.

Hooibalen en autobanden in brand

Niet alleen bij Heerenveen was het gisteravond opnieuw onrustig. Op de snelweg A50 bij Apeldoorn is de brandweer kort bezig geweest met het blussen van enkele branden. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio ging het om hooibalen en autobanden die in brand stonden.

Volgens Rijkswaterstaat Verkeersinformatie hebben actievoerende boeren eerder op de avond 'in groten getale' hooibalen in de berm van de weg gegooid en in brand gestoken.

Staatsbosbeheer
Lees ook:
Staatsbosbeheer boos: boeren reden beschermd natuurgebied plat

De stremmingen voor de scheepvaart in het Prinses Margrietkanaal, de vaarweg tussen Lemmer en Delfzijl, zijn voorbij. De brug bij Gaarkeuken kan weer open en blijft de hele nacht openstaan om de verloren gegane tijd voor de beroepsschippers in te halen, zegt Rijkswaterstaat.

Zware mat

Gemiddeld varen er dagelijks 45 beroepsschepen door het kanaal. In totaal zo'n negentig beroepsvaartuigen hebben last van de stremming.

De brug werd geblokkeerd door boeren met tractoren die protesteerden tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Gisteravond vertrokken de actievoerders, maar omdat ze een zware mat hadden achtergelaten kon de brug nog steeds niet open.

Bekijk ook - Na een dag protesten al lege schappen: hierdoor komt dat

00:58
Boerenprotesten zorgden al snel voor lege schappen in de supermarkten en tientallen miljoenen euro's schade, volgens supermarktkoepel CBL. Hoe kan die schade zo snel ontstaan?