Jarenlange strijd

Vrijspraak directeur zorgboerderij geëist voor uitbuiting cliënt

05 juli 2022 17:02 Aangepast: 05 juli 2022 17:19
Foto: ANP

De voormalig directeur van een zorgboerderij in het Drentse Papenvoort moet worden vrijgesproken van uitbuiting van een cliënt voor wie de boerderij zorggeld ontving. Dat is de eis van het Openbaar Ministerie. Volgens de officier is er onvoldoende bewijs dat de vrouw onder dwang zware klussen moest doen.

Sonja Veltman (58) woonde vanaf 2012 ruim twee jaar op zorgboerderij De Vier Linden in het Drentse Papenvoort. Sonja is bijna blind en hoort slecht. De zorgboerderij ontving iedere maand ruim 7000 euro aan zorggeld voor Sonja voor haar meervoudige beperking. Maar Sonja kreeg amper zorg, zegt ze. Ze deed in 2014 aangifte en streed jarenlang voor strafvervolging van eigenaar Willy B.

Sonja Veltman Sonja Veltman

Veltman moest naar eigen zeggen zwaar werk verrichten, zoals het uitgraven van de riolering en een waterbak. De opdrachten kreeg ze volgens haar van eigenaar Willy B. en haar broer, die ook op de boerderij woonde. Mede door het zware werk zegt ze flink te zijn afgevallen in die periode. "In een half jaar van 98 naar 54 kilo, ook al at ik als een bouwvakker." 

Uitbuiting 

In de rechtbank van Groningen stond Willy B., de eigenaar van de zorgboerderij, vandaag terecht wegens uitbuiting van een kwetsbare zorgbehoevende. Onder uitbuiting wordt verstaan mensen, vrijwillig of niet vrijwillig, laten werken en daarvan profiteren. Dit kan gepaard gaan met bijvoorbeeld chantage en dwang.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zorgdirecteur vervolgd voor uitbuiting kwetsbare cliënt: 'Als slavinnen behandeld'

Uitbuiting is volgens het Openbaar Ministerie (OM) onvoldoende bewezen. Het beeld dat aangeefster zware arbeid moest verrichten, wordt door meerdere getuigen weersproken of genuanceerd, stelt het OM. Aangeefster zou vrijwillig en op eigen initiatief het zwaardere werk oppakken om daarmee aan te geven hoe sterk en flink zij was.  

'Vreselijke aantijgingen'

De officier: "Op basis van de getuigenverklaringen is bij mij gerede twijfel ontstaan. Ik heb daarom niet de overtuiging dat daadwerkelijk sprake is geweest van uitbuiting. Concluderend dient verdachte volgens het Openbaar Ministerie te worden vrijgesproken."

Verdachte Willy B. spreekt van 'vreselijke aantijgingen'. "Ik heb haar nooit uitgebuit. Ik heb het gedaan om haar te helpen. Misschien zal een professional het anders hebben gedaan, maar ik heb haar nooit onderdrukt."

Jarenlange strijd 

Geëmotioneerd hoorde Veltman de eis van de aanklager aan. Ook liep ze tijdens de behandeling even de zittingszaal uit toen het haar te veel werd. Ze streed jarenlang om deze zaak voor de rechter te krijgen.

Hoewel het OM de zaak al eerder wilde seponeren, besliste het gerechtshof in oktober 2020 dat er voldoende aanleiding was om de eigenaar van de zorgboerderij te vervolgen voor uitbuiting. Acht jaar na de aangifte vond vandaag alsnog de zitting plaats. De rechter doet over twee weken uitspraak. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore