Stijging vlakt af

RIVM: hoogtepunt zomergolf coronavirus lijkt in zicht

05 juli 2022 15:54 Aangepast: 05 juli 2022 21:04

De coronazomergolf nadert mogelijk zijn hoogtepunt. Het RIVM meldt dat het aantal positieve testen nog altijd stijgt, maar de afgelopen twee weken ging dat minder hard. Een afvlakking dus.

Bij het RIVM werden afgelopen week 39.283 nieuwe positieve testen geregistreerd. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van een week eerder. Het is de vijfde week op rij dat het aantal stijgt. Maar eerder ging de curve steiler omhoog. "Dit kan erop wijzen dat we de piek van de zomergolf naderen", zegt het RIVM.

Infectieradar

Daar zijn nog meer aanwijzingen voor. Het RIVM heeft een site waar mensen kunnen doorgeven of ze coronaklachten hebben: de Infectieradar. Daar stabiliseert het aantal meldingen. Datzelfde geldt voor het aantal virusdeeltjes dat wordt gemeten in rioolwater in Amsterdam en Rotterdam.

Positieve zelftests zitten niet in de RIVM-cijfers. Hoeveel mensen de afgelopen week corona opliepen, is dus niet te zeggen. 

Druk op ziekenhuizen neemt toe

In de Nederlandse ziekenhuizen werden de afgelopen 24 uur 155 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dit is het hoogste dagcijfer sinds half april, blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er zijn nu 867 mensen opgenomen die corona hebben, 33 meer dan maandag. Het overgrote deel daarvan ligt op een 'gewone' verpleegafdeling. Op de intensive cares liggen vandaag 45 mensen met corona, 6 meer dan gisteren. 

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen stijgt alweer even. De zomergolf wordt veroorzaakt door een paar nieuwe versies van de omikronvariant. De opgebouwde afweer werkt daar minder goed tegen.

De variant BA.5 is dominant in Nederland. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zomergolf coronavirus: wat betekent dat voor onze vakantieplannen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore