Ga naar de inhoud
Aangifte tegen actievoerders

Staatsbosbeheer boos: boeren reden beschermd natuurgebied plat

Een foto van het omgeploegde gebied. Beeld © Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer doet aangifte van vernieling tegen een groep boerendemonstranten. Gisteren hebben actievoerders met tractors een beschermd natuurgebied platgereden.

Ze reden een braakliggend stukje natuur bij Stroe op de Veluwe op, ploegden het om en strooiden mest over de grond uit. Het gebied behoort tot het Natura 2000-gebied op de Veluwe.

De boerendemonstranten vinden dat Staatsbosbeheer de natuur niet goed beheert, blijkt uit een filmpje dat Omroep Gelderland maakte. Daardoor zou de natuur 'niet sterk' zijn en dat zou de reden zijn dat boeren een groot aandeel moeten leveren in het oplossen van de stikstofproblematiek.

Kritiek
Lees ook
Kritiek op boerenacties zwelt aan: 'Stop met ontregelen samenleving'

Staatsbosbeheer is volgens een woordvoerder 'flink teleurgesteld' over de actie. "Het vernielen van de natuur helpt niet om de stikstofcrisis op te lossen", zegt hij.

'Dit zijn geen afspraken'

De teleurstelling is des te groter omdat Staatsbosbeheer de groep boeren gistermiddag toestemming gaf om op hun trekkers naar het het voormalige zendgebouw in Radio Kootwijk te rijden. De boeren mochten voor de zogenoemde kathedraal foto's van zichzelf maken, op voorwaarde dat ze direct daarna weer zouden vertrekken.

Dat is ook gebeurd. "Maar nu blijkt dat deze groep eerder al dat natuurgebiedje had vernield. Zo kan je geen afspraken maken", aldus Staatsbosbeheer. Het vernielde gebied is volgens de natuurbeheerder klein en is eerder gebruikt om houtsnippers op te slaan.