Hij is geel-zwart gestreept, houdt van zoetigheid en is hoogstwaarschijnlijk niet je beste vriend. Vreemd eigenlijk, want we zouden de wesp best wat dankbaarder mogen zijn voor al zijn werk. Maar samen met de mug is de wesp zo'n beetje de minst welkome gast op je zomerfeest. En daarom dit artikel: waardeer de wesp, het gaat je helpen, want ze zijn met veel de komende maanden.
Veel zon, weinig regen en hoge temperaturen zorgen voor een goed jaar. "Voor de wesp dan", zegt Arnold van Vliet er snel bij. Voor mensen die bang zijn voor wespen is het een heel ander verhaal, aldus de bioloog van de Wageningen Universiteit. Dat er nu al flink wat wespen zijn, is opvallend. Van Vliet: "De zogenoemde limonadewespen zijn er ook vroeg bij en er zijn al flink wat meldingen geweest bij wespenbestrijders."
Hapjes van de schutting
Dat komt allemaal omdat de koninginnen van de wespenkolonies vroeg zijn ontwaakt uit hun winterslaap, zegt Van Vliet. Bij een comfortabel zonnetje en dito temperatuur denken die al gauw dat het tijd is om hun nest te beginnen.
En dat is flink anders dan vorig jaar, toen een koud voorjaar zorgde voor juist erg weinig wespen. Grote kans dus dat je dit jaar al vroeg af en toe een wesp in je tuin hebt gehad die even een hapje van je schutting nam. Hout is namelijk een van de bouwstenen van een goed en stevig nest.

Maar dat we nu al wespen hebben die graag meegenieten van onze zoetigheid, dat gebeurt niet vaak. "Dat betekent dat sommige nesten al voltooid zijn en dat er geen larven meer zijn", weet Van Vliet. "In het eerste stadium geven larven namelijk zoetstof af, wat de zogenoemde werksters kunnen nuttigen." En dus laten ze jouw ijsje of sinaasappelsap voor wat ze zijn.
De wesp is je vriend
Maar de eerste koninginnen stoppen nu alweer met eitjes leggen, waar de larven uitkomen. Er is dus geen zoetstof meer voor de werksters, waardoor zij dat nu op een andere plek gaan zoeken. Het zijn er nu nog niet veel, maar dat duurt niet lang. Van Vliet: "Ik denk dat het in juli al dolle pret is."
Misschien is dat niet heel prettig, maar bedenk dan dat de wespen jou hebben geholpen in de periode voordat ze overlast gaven. Jij had bijvoorbeeld gedurende de zomer veel meer last gehad van andere insecten als er geen wespen waren geweest.
Minder muggenbulten
In de periode dat de larven gevoed moeten worden, jagen de wespen namelijk op rupsen, vliegen, spinnen, muggen en andere insecten. "Een volwaardig wespennest kan rond de 100.000 insecten per dag vangen. Best een mooie service die ze verlenen", zegt Van Vliet.
Hoe meer wespen, hoe minder andere insecten dus. Scheelt weer wat muggenbulten. En bedenk altijd: de wesp is er nooit op uit om je te steken. Hij vindt alleen je eten en drinken lekker.
Wat vinden wespen niet lekker ruiken?
Het zijn dus best nuttige beestjes, die wespen, maar wij begrijpen ook wel dat ze op een fijne terrasmiddag soms in de weg zitten. Hoe houd je ze - een beetje - op afstand? Een paar producten die aantoonbaar werken:
- Citroengras/cymbopogon
- Kruidnagel
- Geranium
- Rozemarijn
- Lavendel
- Echte salie
- Anijsplant
- Venkel
- Canaga odorata
- Aarmunt/groene munt
Bron: Nature Today
Een ander insect dat we niet graag zien, is de mug. Vooral 's nachts houden we die liever op afstand. Het doel van dit artikel was vooral de positieve kanten van het beestje naar voren te laten komen, maar helaas: "Ik vrees dat ik voor de mug weinig te bieden heb op dat gebied", zegt Van Vliet.
Virussen door muggen
Toch is er wel iets. De mug staat, zoals we eerder zeiden, op het menu van flink wat andere insecten. Ook vissen houden wel van de mug als tussendoortje. De mug functioneert daarom prima in de voedselpiramide. "Maar voor ons is hij niet heel positief te noemen."
Sterker nog: de 40 in Nederland aanwezige soorten steekmuggen nemen steeds meer ziektes mee. Denk aan de tijgermug die knokkelkoorts mee kan brengen, maar ook 'normale' muggen zijn niet helemaal ongevaarlijk. "Het westnijlvirus bijvoorbeeld. Dat wordt overgedragen door de huissteekmug. Al is het vorig jaar gelukkig niet opgedoken."
Droogte
Hoe minder muggen hoe beter zou je dus kunnen zeggen, wat de mens betreft dan. In die context nog wel wat goed nieuws. Want waar het voor de wesp een perfect voorjaar was, is dat voor de mug niet het geval. "De droogte heeft ze geen goed gedaan. De mug heeft dit jaar een valse start gehad. En voor de mug geldt: hoe meer generaties in een jaar, hoe groter de populatie."