Ga naar de inhoud
Gewelddadige dood

15 jaar cel voor doden Sumanta Bansi, lichaam nooit gevonden

Sumanta Bansi Beeld © Privéfoto

De rechtbank in Alkmaar heeft de 42-jarige Manodj B. veroordeeld tot 15 jaar celstraf voor het ombrengen van de Surinaamse studente Sumanta Bansi. De straf staat gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De 22-jarige Bansi verdween in februari 2018 van het ene op het andere moment en is sindsdien spoorloos. Op het moment van haar verdwijning was de studente biomedische wetenschappen acht weken in verwachting van Manodj B., bij wiens gezin zij na haar overkomst vanuit Suriname inwoonde.

De situatie zorgde voor grote spanningen en veel ruzies in het gezin. Bij een eerdere zwangerschap in september 2017 had Bansi onder druk van het gastgezin nog ingestemd met een abortus, maar nu was ze vastbesloten het kindje te houden, zo is gebleken uit de rechtszaak.

Moeder
Lees ook:
Moeder vermiste Sumanta Bansi in tranen: 'Nooit afscheid kunnen nemen'

De rechtbank is er net als het Openbaar Ministerie van overtuigd dat Manodj B. haar daarop met geweld om het leven bracht en haar lichaam wegmaakte.

Kil en geraffineerd

Overlijden door een natuurlijke dood, zelfdoding of als gevolg van een ongeval moest volgens het OM worden uitgesloten, net als een vrijwillige verdwijning.

"Alle levenstekenen zijn na 18 februari 2018 abrupt afgebroken", zei een van de officieren van justitie. "Ze is zonder enige aankondiging volledig van de aardbodem verdwenen. Er is geen enkel digitaal spoor, geen enkele indicatie van een voorbereid vertrek en geen enkele aanwijzing dat ze vrijwillig is verdwenen."

De aanklagers verweten met name de ontkennende Manodj B. 'kil, geraffineerd en berekenend' te werk te zijn gegaan. Ook namen ze het hem kwalijk dat hij de nabestaanden geen duidelijkheid heeft gegeven

Hoofdverdachte
Lees ook:
Hoofdverdachte in zaak Sumanta ontkent: 'Heb er niks mee te maken'

Manodj' vader werd ook verdacht van betrokkenheid bij Sumanta's dood, maar het OM vroeg vrijspraak voor de 65-jarige man. Het OM is ervan overtuigd dat hij tot in detail weet wat zich heeft afgespeeld, maar kon voor directe betrokkenheid onvoldoende bewijs vinden. De 65-jarige man werd vrijgesproken door de rechter.

Spoorloos verdwenen

Een reeks zoektochten naar Sumanta's stoffelijke resten heeft tot op heden niets opgeleverd. De 42-jarige B. heeft altijd ontkend dat hij Bansi heeft gedood, maar justitie kon beschikken over uiterst belastende afgeluisterde telefoongesprekken. Ook waren er twijfels over zijn alibi. 

Zo zou hij tegen de politie hebben verklaard dat hij op de dag van de vermissing aan het werk was, maar volgens zijn werkgever had hij een atv-dag. Kort na de verdwijning van Sumanta bracht hij haar bed naar de vuilstort en kocht hij een nieuw bed. Aan haar moeder vertelde hij dat ze op vakantie was gegaan en niet meer terugkeerde.