Ga naar de inhoud
'Mannen filmden na aanslag'

Twee verdachten in buitenland opgepakt voor moord op Peter R. de Vries

De plek waar De Vries werd neergeschoten. Beeld © ANP

In het onderzoek naar de moord op Peter R. de Vries zijn opnieuw twee verdachten opgepakt. Het gaat om twee mannen die vlak na de aanslag in de Lange Leidsedwarsstraat filmpjes zouden hebben gemaakt van de neergeschoten misdaadjournalist.

Het Openbaar Ministerie meldt dat op Curaçao een 27-jarige man is aangehouden. De man, die de Nederlandse nationaliteit heeft, wordt binnenkort overgebracht naar Nederland.

Daarnaast is in Spanje een 26-jarige Nederlandse man aangehouden. Aan de Spaanse autoriteiten is verzocht om de man over te leveren. Het kan enkele weken duren voordat de verdachten in Nederland zijn, zegt het OM.

Bewust gefilmd

Na de aanslag op 6 juli vorig jaar verschenen al snel video's van de neergeschoten De Vries op het internet. Volgens Het Parool worden deze mannen ervan verdacht de filmpjes te hebben gemaakt

Opsporingsdiensten hadden direct al het vermoeden dat dit bewust was gedaan. Door de aanslag te laten filmen en direct te verspreiden zorgen de opdrachtgevers voor maximale aandacht.

Bekijk ook: Emotioneel betoog kinderen Peter R.

09:12
"De moord kostte niet alleen zijn leven."

Met de arrestaties komt het totaal aantal verdachten in de moordzaak op vijf. Gisteren werd Krystian M. (27) opgepakt, die volgens het Openbaar Ministerie instructies gaf aan de personen die de moord pleegden. M. stuurde via een smartphone versleutelde berichten aan Delano G. (22), die de vermoedelijke schutter was, én chauffeur Kamil E. (46).

Taghi

Peter R. de Vries bezweek negen dagen na de aanslag aan zijn verwondingen. Volgens Het Parool is Krystian M. te linken aan de criminele organisatie van Ridouan Taghi.

Tegen Delano G. en Kamil E. is inmiddels een levenslange gevangenisstraf geëist. Zij horen op 14 juli hun vonnis.

OM:
Lees ook:
OM: man die instructies gaf voor moord Peter R. de Vries aangehouden