Ga naar de inhoud
Verplicht sinds 1 juli

Te hoge frequentie: 'Helft Nederlanders kan rookmelder niet horen'

Archieffoto. Beeld © ANP

Sinds vorige week moet op elke verdieping een rookmelder hangen. Maar veel van die melders hebben een te hoge frequentie, waardoor de helft van de Nederlanders er doorheen slaapt.

Experts zeggen in het AD dat er al voor werd gewaarschuwd. De overheid stelt wel eisen aan de geluidssterkte van rookmelders, maar niet aan de toonhoogte.

Rookmelders
Lees ook:
Rookmelders vanaf juli verplicht, maar één op de 6 heeft ze (nog) niet

"Een misser van jewelste", noemt audiologisch deskundige René van der Wilk het in de krant. Hij wijst op Australisch onderzoek waaruit al in 2009 bleek dat maar 44 procent wakker werd van een rookmelder met een hoge toon, tegen 92 procent bij een rookmelder met een lage toon.

Bijna de helft

Ook het Nederlandse Instituut voor Publieke Veiligheid concludeerde in 2015 dat 'bijna de helft van de jongvolwassenen in diepe slaap, slechthorende volwassenen en bijna alle kinderen (6 tot 15 jaar) bij de gangbare frequentie niet wakker worden'.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt in een reactie dat het hoe dank ook zinvol is om gangbare rookmelders op te hangen. Het ministerie verwijst naar de Europese norm. Europarlementariër Toine Manders zegt tegen het AD dat hij de zaak gaat aankaarten bij de Eurocommissaris voor de interne markt.

Bekijk ook: rookmelder wekte Vera net op tijd

02:50
Hoe belangrijk een rookmelder kan zijn weet Vera Voges maar al te goed. Toen er 's nachts brand uitbrak in haar huis werd ze tijdig door een rookmelder gewekt.