352 besmettingen

'Aantal GGD's richt speciale testruimtes in voor patiënten met apenpokken'

05 juli 2022 03:02 Aangepast: 05 juli 2022 09:54
Het ombouwen van coronatestlocaties hoort tot de mogelijkheden (archieffoto). Beeld © ANP

GGD's in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven hebben de afgelopen weken speciale ruimtes ingericht voor tests op het apenpokkenvirus. Ze doen dat om eventuele besmettingen op de locaties te voorkomen.

Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs een aantal GGD's. In Utrecht zijn er geen gescheiden kamers, maar is er wel een apart spreekuur voor apenpokken.

De lokale GGD's houden zich hiermee aan de richtlijn die het RIVM eind mei uitgaf. Daarin werd opgeroepen om het contact met mensen die komen testen tot een minimum te beperken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tim had als één van de eersten apenpokken: 'Dacht dat het muggenbulten waren'

Bij verschillende GGD's liggen plannen klaar voor het opschalen van de testcapaciteit. Ook het ombouwen van teststraten voor corona hoort daarbij tot de mogelijkheden.

Niet alle GGD's vinden aparte testruimtes nodig, blijkt uit de rondgang van BNR. De GGD Hollands Midden kiest ervoor om tests bij mensen thuis te doen. Dat werd eerder ook in Den Haag gedaan, maar is daar inmiddels 'te arbeidsintensief'.

352 besmettingen

Gisteren meldde het RIVM dat het virus bij 352 mensen in ons land is vastgesteld. Vergeleken met afgelopen donderdag kwamen er 64 nieuwe gevallen aan het licht. Die toename is aanzienlijk sterker dan de stijging in de afgelopen weken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apenpokkenvirus verspreidt zich snel in Europa: in twee weken verdrievoudigd

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie.

Eén patiënt in Nederland heeft in het ziekenhuis gelegen om te worden behandeld aan de huidklachten die bij de besmetting horen. Hij is hersteld en weer thuis.

Bekijk ook: Wordt het een nieuwe pandemie? Dit moet je weten over apenpokken

Virologen zien genoeg lichtpunten waardoor het hopelijk niet zo erg wordt als de coronapandemie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore