Ga naar de inhoud
Blokkades distributiecentra

Roerige dag vol boerenprotest: ME zet traangas in, 200 boetes uitgedeeld

In Heerenveen moest traangas worden ingezet. Beeld © Noordernieuws

Tot diep in de nacht was het onrustig op een aantal plaatsen in ons land. Na een dag vol boerenprotesten moest de ME ingrijpen in Heerenveen en Sneek. In Zwolle werd een noodverordening afgegeven.

In Heerenveen liep de situatie uit de hand: de Mobiele Eenheid werd ingezet om de blokkade bij een distributiecentrum op te heffen, maar werd daarbij bekogeld 'met verschillende objecten'. Uiteindelijk moest traangas worden ingezet. Drie mensen werden aangehouden.

Dat gebeurde ook in Sneek, waar de ME de blokkade op moest heffen. Dit zijn beelden van de blokkade in Sneek:

ME ingezet bij boerenprotest in Sneek

00:39
Een groep actievoerders weigerde na waarschuwingen te vertrekken. Er zijn meerdere mensen aangehouden.

In totaal zijn in Friesland zeven mensen aangehouden, meldt de politie. Door het hele land zijn er zo'n 200 boetes uitgedeeld, zei politiecommandant Willem Woelders bij talkshow Op1.

Noodverordening in Zwolle

De politie heeft in Zwolle zes aanhoudingen verricht bij het beëindigen van een protestblokkade bij een distributiecentrum van de Albert Heijn. De mobiele eenheid werd ingezet nadat de gemeente een noodverordening had ingesteld. De zes personen zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging.

De ongeveer 200 mensen bij het distributiecentrum aan de Galvaniweg waren meermaals gevraagd te vertrekken. Omdat ze daar volgens de politie geen gehoor aan gaven, greep de ME in. De actievoerders gooiden met flessen naar agenten en ook een shovel van de politie is vernield.

De politie sluit niet uit dat onder andere op basis van beelden meer mensen gearresteerd zullen worden. Rond 00.45 uur meldde een verslaggever van De Stentor dat het weer rustig was:

In het hele land werden volgens de politie zo'n vijftien distributiecentra van supermarkten en meerdere snelwegen geblokkeerd. Volgens de politiechef zijn grote problemen uitgebleven. "Het is niet tot grote ordeverstoringen gekomen. Wel werd het op sommige plekken onrustig."

Supermarkten:
Lees ook:
Supermarkten: 'Schade boerenblokkades bedraagt nu al miljoenen'

Blokkades op snelwegen

Op de snelwegen waren er onder meer blokkades op of bij de A1, de A73, de A67, de A6 en de A28. Dat zorgde voor vertraging voor het verkeer en in sommige gevallen ging de weg helemaal dicht. Ook kwamen agrariërs met trekkers naar het Mediapark in Hilversum en een afvalwerkingsbedrijf in Hengelo.

Ook op provinciale wegen zorgden boeren voor verkeershinder. Op de N640 bij Etten-Leur kregen twintig mensen een boete omdat ze tegen de regels in met een landbouwvoertuig de weg op gingen. In Harlingen, IJmuiden, Den Helder en Lauwersoog blokkeerden vissers enige tijd de haven.

Hier
Lees ook:
Hier gaat het elke dag over stikstof, hoe is dat in het buitenland?

Bekijk ook: Boeren willen distributiecentrum Lidl meerdere dagen blokkeren

01:29
De boeren vinden dat de supermarkten ook een rol hebben in de stikstofcrisis en voeren daarom actie.