Versleutelde berichten

OM: man die instructies gaf voor moord Peter R. de Vries aangehouden

04 juli 2022 11:33 Aangepast: 04 juli 2022 16:42
Peter R. de Vries werd een jaar geleden in Amsterdam neergeschoten. Beeld © ANP

De man die via versleutelde berichten aanstuurde op de moordaanslag op Peter R. de Vries, is door justitie geïdentificeerd. Het zou gaan om de 27-jarige Krystian M. uit Polen. Vandaag is hij gearresteerd.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving in het Het Parool. Volgens de krant zat M. al in de cel en is hij daar aangehouden. Hij zat vast voor een poging tot moord in Zeewolde in oktober 2021. De verdachte zit in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Vanwege de moord op Peter R. zitten Delano G. (22) en Kamil E. (36) al vast, omdat zij verdacht worden de moord te hebben uitgevoerd. Dit duo zou via een Google Pixel-smartphone contact hebben gehad met Krystian M.

'Vierde arrestatie'

De politie zou vanmiddag nóg een verdachte hebben opgepakt, meldt De Telegraaf. Het Openbaar Ministerie wil dit niet aan RTL Nieuws bevestigen. 

Smartphone

Nog geen uur na de aanslag op 6 juli vorig jaar reed de politie de twee verdachten klem bij een afrit op de A4. In de vluchtauto werd onder meer het moordwapen gevonden en een patroonhouder met daarop DNA van Delano G., de vermoedelijke schutter.

Ook is in de auto de smartphone aangetroffen, waarop uiterst grof geformuleerde berichten stonden over de moord. Het Openbaar Ministerie zegt nu dus dat uit onderzoek blijkt dat er met Krystian M. werd gecommuniceerd. De advocaat van M. wil tegenover RTL Nieuws geen commentaar geven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte moord Peter R. de Vries 'in shock': 'Heb geen bloed aan mijn handen'

Tegen Delano G. en Kamil E. is inmiddels een levenslange gevangenisstraf geëist. Zij horen op 14 juli hun vonnis.

Peter R. de Vries werd op 6 juli vorig jaar in Amsterdam neergeschoten. Hij bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen. Volgens Het Parool is Krystian M. te linken aan de criminele organisatie van Ridouan Taghi.

Verslaggever Eelco Hiltermann, die de zaak-Peter R. de Vries op de voet volgt, zegt dat deze arrestatie het gevolg is van lang onderzoek. "Het heeft maanden geduurd voordat het NFI de telefoon heeft kunnen ontgrendelen. Toen werden die schokkende berichten ontdekt, en kon de jacht op deze persoon beginnen."

De verdachte heeft een duidelijke rol in de moord, vertelt Hiltermann. "Hij verstuurde op de dag van de moord onder meer screenshots van Peter R. de Vries naar de uitvoerders, om ze te laten weten welke kleding hij droeg tijdens de uitzending van RTL Boulevard. Ook na de moord gaf hij instructies, hij schreef zelfs dat ze de simkaart van de telefoon moesten doorslikken toen bleek dat de politie achter ze aan zat." 

Aansturende rol

Toch is het Openbaar Ministerie nog niet klaar, benadrukt Hiltermann. "Het is bij drie moorden die zijn gepleegd rond kroongetuige Nabil B., de eerste keer dat er iemand is opgepakt die boven de uitvoerders staat. Iemand die een aansturende rol had."

Maar toch is Krystian M. vermoedelijk ook weer een tussenpersoon. "Wie de echte opdrachtgever voor de moord is geweest, blijft vooralsnog onduidelijk. Het is voor het OM heel moeilijk om daar de vinger achter te krijgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore