Ga naar de inhoud
'Hamsteren niet nodig'

Gevolgen blokkades distributiecentra vandaag al in winkels te merken

Tractoren voor het distrubutiecentrum van Jumbo in Raalte. Beeld © ANP

De gevolgen van de boerenprotesten zullen vandaag al merkbaar zijn in de supermarkten. Tientallen distributiecentra van verschillende supermarktketens hebben te maken met trekkers en boeren voor de deur. Vooral de schappen met versproducten zullen vandaag leger zijn dan normaal.

"De bevoorrading van een supermarkt is zo'n uitgekiend systeem, dat er geen enkele extra voorraad beschikbaar is", legt voedselketendeskundige Jan-Willem Grievink uit.

Voorraad in vrachtwagens

"Die voorraad zit continu in vrachtwagens. Omdat verse producten zoals vlees en brood normaal gesproken dagelijks worden aangevuld, merk je direct de gevolgen."

Boeren
Lees ook:
Boeren blokkeren distributiecentra, meer acties verwacht

Onder meer supermarkt Albert Heijn kan dat beamen. De centra in Zwolle, Geldermalsen en Zaandam zijn geblokkeerd. Ook de twee centra in Oosterhout en Utrecht waar online bestellingen vandaan komen, kregen boeren op bezoek.

Bestellingen geannuleerd

"Daardoor hebben wij de bestellingen van onze online klanten moeten annuleren", zegt een woordvoerder.

Ook het CBL, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, waarschuwt namens de winkelketens voor lege schappen op de versafdeling. Niet alleen de bevoorrading van de winkels wordt verstoord, ook leveranciers kunnen het voedsel niet aanleveren.

Vliegvakantie
Lees ook:
Vliegvakantie in duigen door boerenprotest? 'Wordt spannend'

Dat betekent in veel gevallen ook dat dagverse producten vernietigd moeten worden. "Dit levert onnodige voedselverspilling op", zegt het CBL.

Consumenten hoeven zich geen zorgen te maken over totaal lege winkels. "We hoeven geen honger te lijden", zegt Grievink. "Sowieso zijn er voldoende houdbare producten, waarvan bevoorrading minder vaak nodig is." En ook het CBL maakt zich daar niet druk om: "Er is nog voldoende eten en drinken."

Hamsteren

Onrustige consumenten kunnen misschien de neiging hebben om te gaan hamsteren. Dat is juist een slecht idee: "Dan komt het systeem in de war", zegt de voedselketendeskundige. "Daar is het niet op berekend."

Want bij hamstergedrag raken vaak producten uitverkocht die normaal gesproken niet zo hard gaan. Om welke producten dat dan precies zal gaan, is koffiedik kijken. "Want elke consument heeft een andere voorkeur en daardoor andere producten standaard in huis. Maar we weten allemaal dat niemand mosterd hamstert."

Zolang hamstergedrag uitblijft, zijn de gevolgen op de lange termijn te overzien, weet Grievink. "Dan kan het binnen een dag weer opgelost zijn, en zijn alle schappen snel aangevuld."

Bekijk ook: Betonblok voor ingang distributiecentrum in Beilen

00:50