Ga naar de inhoud
Nieuwe protestdag

Boeren blokkeren distributiecentra, meer acties verwacht

De blokkade in Veghel. Beeld © SQ Vision

Op verschillende plaatsen in ons land zijn distributiecentra geblokkeerd door boeren. Dat gebeurt onder meer in het Drentse Beilen en in Veghel. Er worden vandaag op meer plekken in het land acties van boeren verwacht.

In Veghel wordt een distributiecentrum van Jumbo geblokkeerd. Boeren zijn daar met ongeveer veertig tot vijftig tractoren aanwezig. Ook de N279 wordt geblokkeerd met hooibalen.

Actievoerende
Lees ook:
Actievoerende vissers leggen deel haven Lauwersoog plat

Ongeveer twintig tot dertig tractoren en meerdere vrachtwagens zouden zich verzameld hebben in Boxtel en vanaf daar naar Veghel zijn gereden.

Op de A7 bij Drachten en de N34 bij Gieten zijn tractoren gezien, zegt Rijkswaterstaat. Volgens een woordvoerder is er geen sprake van blokkades en leidt de aanwezigheid van de trekkers nog niet tot files.

Op sociale media werden de boeren eerder al opgeroepen om vandaag 'Nederland plat te leggen'. Er worden dan ook meer acties verwacht. Volgens Rijkswaterstaat moeten automobilisten de hele dag rekening houden met vertraging. "Als er veel vertraging op de route is, vertrek dan later of werk thuis", adviseert Rijkswaterstaat. Mensen doen er verstandig aan voor vertrek de actuele informatie te checken.

Rotterdamse haven en Schiphol

Andere mogelijke doelwitten voor blokkades zijn de Rotterdamse haven en Schiphol. De luchthaven vreest opstoppingen en roept reizigers op niet met de auto te komen.

De marechaussee en het ministerie van Defensie kondigden eerder al aan met zwaar materieel aanwezig te zijn op Schiphol, zoals pantservoertuigen en diepladers die landbouwvoertuigen kunnen wegslepen.

Onduidelijkheid over acties

Het is nu nog onduidelijk hoe groot de acties worden, of waar die gehouden worden. Ook boerenorganisaties geven aan niet precies te weten wat er staat te gebeuren. "Maar dat er wat gaat gebeuren, dat is wel zeker. Dat lees en hoor je overal", aldus vicevoorzitter Jos Ubels van Farmers Defence Force.

Reisbranche
Lees ook:
Reisbranche bezorgd over boerenacties maandag: 'Wordt heel spannend'

De voorman van Agractie, Bart Kemp, legde uit dat dit soort acties in de regio's ontstaat, ongecoördineerd, en niet geregeld zijn door organisaties. "Wij hebben dus net zo min een idee als anderen", zei Kemp.

Politie voorbereid

Ook de politie bereidt zich voor op de mogelijke protestacties. "Het is voor ons een groot vraagteken wat er precies gaat gebeuren", zegt landelijk politiechef Willem Woelders tegen RTL Nieuws.

"Men roept op tot actie, ook op vitale punten in Nederland. De haven van Rotterdam is genoemd, Schiphol, distributiecentra. Wij prepareren ons daarop, maar we zien dat er weinig informatie wordt gedeeld."

Bekijk ook: Vliegvakantie in duigen door boerenprotest? 'Wordt spannend'

01:27
Maik vliegt vandaag naar Kreta. Tenminste, als de boerenprotesten niet in de weg zitten.