50.000 extra woningen

Meer woningen, soms minder personeel: minister wil omslag in ouderenzorg

04 juli 2022 05:20 Aangepast: 05 juli 2022 09:36
Archieffoto. Beeld © ANP

Zeker 50.000 extra woningen voor oudere die zorg nodig hebben, meer technologie gebruiken en soms minder personeel op de afdeling. Minister Helder voor Langdurige Zorg presenteert vandaag plannen voor de toekomst van de ouderenzorg.

Het AD zag de plannen al in. Daarin staat dat er dus tienduizenden extra woningen moeten komen voor ouderen die zorg nodig hebben.

Het gaat dan niet om een plek in een verpleeghuis. Dat is straks alleen nog voor ouderen met 'diverse zwaardere problemen'. Met de plannen zou op termijn 400 miljoen euro bespaard kunnen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mantelzorgers overbelast, 'ouderenmishandeling ligt op de loer'

Helder zegt tegen de krant dat er nu een omslag gemaakt moet worden, omdat de zorg anders verder vastloopt. "We hebben te maken met een personeelstekort en met mantelzorgers die overvraagd worden, terwijl er steeds meer ouderen komen."

Meer technologie

In haar plannen wordt de eis van twee zorgverleners op acht verpleeghuisbewoners 'een beetje losgelaten'. Een noodzaak, volgens de minister. Ze wil meer doen met technologie en er zijn 'gewoon niet genoeg mensen om vacatures te vullen'.

Wat betreft technologie, denkt Helder aan de medicijnrobot die helpt om op tijd een pilletje te nemen, een GPS-horloge voor demente bejaarden en meer videobellen met zorgverleners.

In een bejaardentehuis in de Duitse deelstaat Beieren werden tijdens de coronapandemie al robots ingezet. Tot grote vreugde van de bewoners:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore