Ga naar de inhoud
Wel een set gewonnen

Djokovic te sterk: Wimbledon-sprookje voorbij voor Van Rijthoven

Tim van Rijthoven tijdens de wedstrijd tegen Novak Djokovic. Beeld © EPA

Het Wimbledon-sprookje is voorbij voor Tim van Rijthoven. De Nederlandse tennisser nam het in de vierde ronde van Wimbledon op tegen zesvoudig winnaar Novak Djokovic, maar wist helaas niet te winnen.

De Nederlander gaf zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Nadat Djokovic de eerste set won met 6-2, vocht Van Rijthoven zich in de tweede set terug, en won deze met 4-6. Uiteindelijk was Djokovic toch te sterk: hij won de laatste twee sets met 6-1 en 6-2. Daarmee komt er een einde aan het Wimbledon-avontuur van Van Rijthoven.

De 25-jarige Van Rijthoven, debutant op grandslamniveau, ontving van de organisatie een wildcard na zijn verrassende zegereeks op het grastoernooi van Rosmalen. Van Rijthoven, de nummer 104 van de wereld, verliet het Centre Court onder luid applaus. Ook Djokovic klapte voor zijn tegenstander.

"Hij is een nieuw gezicht op de tour en hij was op dreef op deze ondergrond. Hij heeft veel talent, een geweldige service en een krachtige forehand."

Het duel duurde 2 uur en 38 minuten. De 35-jarige Djokovic, de nummer 3 van de wereld, maakte het op zijn eerste wedstrijdpunt af met een forehand langs de lijn.

'Hij heeft veel talent'

"Hij is een nieuw gezicht op de tour en hij was op dreef op deze ondergrond. Hij heeft veel talent, een geweldige service en een krachtige forehand. Het duurde even voordat ik daaraan gewend was", zei Djokovic na afloop. In de eerste twee sets speelde Van Rijthoven goed en kon hij een van de beste tennissers ter wereld ooit goed aan. Met aanvallend tennis en goed serveren bracht hij de zesvoudig kampioen zelfs enigszins aan het wankelen.

Toch was het Djokovic die meteen een 3-0-voorsprong nam. Na twee lovegames op eigen service kwam Van Rijthoven steeds beter in de wedstrijd en halverwege de tweede set brak hij Djokovic op sensationele wijze. Hij besloot de game met een smash en de fans gingen uit hun dak. Toen de Nederlander bij 5-4 voor setwinst serveerde, werkt hij liefst vier breakpoints weg. Hij eindigde de set met twee aces op rij.

Wimbledon
Lees ook:
Wimbledon geeft Kyrgios en Tsitsipas boete voor onsportief gedrag

In het restant slaagde Van Rijthoven er niet meer in echt aanspraak te maken op een sensationele zege. In de derde set kwam hij snel met 5-0 achter en hij oogde opgelucht toen hij de stand op 5-1 bracht. Ook in de vierde set dicteerde Djokovic, die steeds minder fouten maakte en de bij vlagen wat radeloze Van Rijthoven meer ballen liet missen.

Van de Zandschulp tegen Nadal

De Nederlander sloeg twintig aces, tegenover zeven voor Djokovic. Toch werd Van Rijthoven zes keer gebroken en won hij 'slechts' twee derde van de punten op zijn eerste service, een aanzienlijk lager percentage dan eerder in het toernooi.

Morgen komt Botic van de Zandschulp ook nog in actie in de vierde ronde. De beste tennisser van Nederland treft Rafael Nadal, die dit jaar al twee grand slams heeft gewonnen. Voor het eerst in twintig jaar wist er een Nederlandse man door te dringen tot de laatste zestien in Londen.

Profiel Tim van Rijthoven

Tim van Rijthoven werd geboren op 24 april 1997. Hij is rechtshandig. Eerder dit jaar debuteerde hij in het kwalificatietoernooi van de Autralian Open. Daar strandde hij in de tweede ronde.

Vorige jaar klom hij met zevenmijlslaarzen omhoog op de wereldranglijst; van plek 346 naar 258. Door zijn huidige successen maakte hij weer een enorme sprong: hij staat nu op plek 104 en bestormt dus de top 100.

Buitenlandse
Lees ook:
Buitenlandse media lovend over Van Rijthoven: 'Een sprookje'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore