Ga naar de inhoud
Acties nog geheim

Zorgen om files en vertraging: vandaag weer boerenblokkades

Trekkers met protesterende boeren onderweg op de A1. Beeld © ANP

Nederland zet zich schrap voor nieuwe boerenprotesten. Rijkswaterstaat waarschuwt voor extra reistijd op de snelwegen. Boeren hebben voor acties aangekondigd, maar zwijgen vooralsnog over wat die precies inhouden.

Volgens Rijkswaterstaat moeten automobilisten de hele dag rekening houden met vertraging. "Als er veel vertraging op de route is, vertrek dan later of werk thuis", adviseert Rijkswaterstaat. Mensen doen er verstandig aan voor vertrek de actuele informatie te checken.

Rotterdamse haven en Schiphol

Andere mogelijke doelwitten voor blokkades zijn distributiecentra voor voedsel en de Rotterdamse haven. Ook Schiphol vreest opstoppingen en roept reizigers op niet met de auto te komen.

Schiphol
Lees ook:
Schiphol en KLM: kom morgen met de trein naar het vliegveld

In de eigen chatgroepen riepen boeren op om vandaag met een grootschalige actie 'heel Nederland plat te leggen'. De oproep noemt acties bij de luchthavens Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport. Ook distributiecentra voor levensmiddelen en de Rotterdamse haven zijn potentiële doelwitten voor acties.

Wat en waar nog onduidelijk

Het is nu nog onduidelijk hoe groot de acties worden, of waar die gehouden worden. Ook boerenorganisaties geven aan niet precies te weten wat er staat te gebeuren. "Maar dat er wat gaat gebeuren, dat is wel zeker. Dat lees en hoor je overal", aldus vicevoorzitter Jos Ubels van Farmers Defence Force.

De voorman van Agractie, Bart Kemp, legde uit dat dit soort acties in de regio's ontstaat, ongecoördineerd, en niet geregeld zijn door organisaties. "Wij hebben dus net zo min een idee als anderen", zei Kemp.

Rijkswaterstaat zegt dat er ondanks de onduidelijkheid 'voldoende signalen zijn om dit advies nu te geven'. Mensen doen er volgens de wegbeheerder verstandig aan iets te eten en drinken mee te nemen voor onderweg. "Kom je onderweg landbouwvoertuigen tegen, houd dan rekening met snelheidsverschillen en pas de rijstijl hierop aan: houd afstand en minder snelheid", aldus het advies.

Extra verkeersleiders

Rijkswaterstaat zet extra weginspecteurs en wegverkeersleiders in. "Zo kunnen we indien nodig extra maatregelen nemen. Denk aan het aanpassen van de snelheid of het verkeer omleiden." Verder geeft Rijkswaterstaat aan nauw samen te werken met de politie.

De ANWB adviseert rekening te houden met overlast en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden. "We weten nog steeds niet wat waar gaat gebeuren en hoe laat. Het kan lokaal helemaal vaststaan, terwijl je een paar kilometer verderop nergens last van hebt."

Bekijk ook: Vliegvakantie in duigen door boerenprotest? 'Wordt spannend'

01:27
Maik vliegt morgen naar Kreta. Tenminste, als de boerenprotesten niet in de weg zitten. Want boeren hebben aangekondigd om morgen de toegangswegen naar luchthaven Schiphol te blokkeren.

Ook de politie bereidt zich voor op de mogelijke protestacties. "Het is voor ons een groot vraagteken wat er precies gaat gebeuren", zegt landelijk politiechef Willem Woelders tegen RTL Nieuws. "Men roept op tot actie, ook op vitale punten in Nederland. De haven van Rotterdam is genoemd, Schiphol, distributiecentra. Wij prepareren ons daarop, maar we zien dat er weinig informatie wordt gedeeld."

Vitale infrastructuur beschermen

Woelders zal, samen met Rijkswaterstaat en de Koninklijke Marechaussee, 'vitale infrastructuur' proberen te beschermen. "Als er gevaarlijke situaties ontstaan, zullen we ogenblikkelijk reageren. Als mensen netjes demonstreren, wat een grondrecht is, zullen we dat faciliteren. Maar als men de openbare orde verstoort, of strafbare feiten pleegt, of blokkades opwerpt bij vitale infrastructuur, zullen we optreden. We zullen proberen dat zo snel mogelijk te breken."

De marechaussee en het ministerie van Defensie kondigden eerder al aan met zwaar materieel aanwezig te zijn op Schiphol, zoals pantservoertuigen en diepladers die landbouwvoertuigen kunnen wegslepen.

Boer
Lees ook:
Boer die vastzat voor doodslag bedankt politie met taart

Onder de vitale infrastructuur die Woelders noemt, vallen ook energiecentrales, logistieke ketens zoals distributiecentra van supermarkten en de hoofdwegen. Het leger kan eventueel helpen bij de inbeslagname van landbouwvoertuigen als die voor gevaarlijke situaties zorgen.

De politieman adviseert om, indien mogelijk, thuis te blijven.

Reisbranche
Lees ook:
Reisbranche bezorgd over boerenacties maandag: 'Wordt heel spannend'