Zware crash kort na start

Schade aan auto gooit roet in eten voor Verstappen, Sainz wint GP van Engeland

03 juli 2022 18:22 Aangepast: 03 juli 2022 20:12
Max Verstappen vandaag op Silverstone. Beeld © ANP

De Grand Prix van Engeland is gewonnen door Carlos Sainz. Sergio Perez werd tweede. Max Verstappen wist een tijdje op kop te rijden, maar liep al snel een lekke band en schade op aan zijn auto, nadat hij over brokstukken was gereden. Verstappen eindigde uiteindelijk als zevende.

De race werd vanmiddag al kort na de start stilgelegd, vanwege een zware crash waarbij coureur Guanyu Zhou ondersteboven tientallen meters over het asfalt schoof. Hij klapte op hoge snelheid over een bandenstapel heen en kwam daar tot stilstand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse GP kort na de start stilgelegd na zware crash

Het duurde even voordat de hulpdiensten de Chinees konden bevrijden uit het wrak, dat tussen de stapel banden en het hekwerk lag ingeklemd. De halo, de beschermbeugel op de cockpit, redde vermoedelijk zijn leven. Zhou bleek wonder boven wonder ongedeerd.

Lekke band

De crash zorgde er voor dat de race meteen na de start werd stilgelegd en bijna een uur later kon worden hervat. Carlos Sainz (Ferrari) startte aan kop, maar na ruim 13 minuten wist Verstappen hem in te halen, en zijn voorsprong uit te breiden.

Maar het succes van Verstappen was van korte duur: hij reed over brokstukken heen, waarbij hij een lekke band opliep. Later bleek dat er ook sprake was van 'aerodynamische schade' aan zijn auto. Het zorgde ervoor dat Verstappen steeds verder wegzakte, uiteindelijk werd hij zevende.

Bloedstollend

De strijd om de winst bleef tot de laatste rondes spannend: Sainz, Perez, Leclerc en Hamilton vochten tot de laatste snik om de koppostitie. Na een bloedstollende slotfase wist Sainz uiteindelijk te winnen. Het is zijn eerste overwinning in de Formule 1. 

Verstappen zag zijn voorsprong op zijn belager Leclerc slinken van 49 tot 43 punten. Hij toonde zich na de wedstrijd voor de camera van Viaplay niet ontevreden dat hij toch nog zes punten had gescoord.

Verstappen uitgejoeld

Achteraf bleek dat de Nederlander een groot deel van de race met een kapotte bolide had gereden: "Toen ik uitstapte keek ik onder de vloer en alles lag eraf. De linker zijkant was helemaal kapot gescheurd. In deze auto's is de vloer ontzettend belangrijk voor de neerwaarts druk. Met zo'n scheur heb je geen balans meer en verlies je heel veel tijd."

In de aanloop naar de GP van Engeland werd Verstappen door het publiek uitgejoeld, omdat zijn schoonvader Nelson Piquet racistische taal had gebruikt toen hij het over Mercedes-coureur Hamilton had. Daarover zie je meer in deze video:

Helaas hangt er momenteel een donkere wolk boven de Formule 1 dankzij de racistische uitlatingen van Max zijn schoonvader en voormalig autocoureur, Nelson Piquet (69).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore