Ga naar de inhoud
Vierde ronde Wimbledon

Maakt Van Rijthoven kans? 'Zijn service kan Djokovic écht wel pijn doen'

Marcella Mesker (links) vertelt over kansen van Van Rijthoven. Beeld © RTL Nieuws / ANP

De Nederlandse tennis-sensatie Tim van Rijthoven neemt in de vierde ronde van Wimbledon op tegen de regerend kampioen Novak Djokovic. Of-ie kans maakt? "Kansloos ben je nooit", zegt tenniscommentator Marcella Mesker.

Het duel tussen de nummer 104 van de wereld en de 20-voudig grandslamkampioen wordt vanavond gespeeld op het Centre Court. "En dat wordt voor Tim de eerste keer, dus dat is nog wel een dingetje", zegt Marcella Mesker in gesprek met RTL Nieuws.

De 25-jarige Van Rijthoven, debutant op grandslamniveau, ontving van de organisatie een wildcard na zijn verrassende zegereeks op het grastoernooi van Rosmalen. Hij heeft deze week in Londen al drie wedstrijden gewonnen, waarvan twee tegen een geplaatste speler.

Buitenlandse
Lees ook:
Buitenlandse media lovend over Van Rijthoven: 'Een sprookje'

Volgens Mesker is het bijzonder dat Van Rijthoven die wildcard van de Wimbledon-organisatie kreeg. "Dat is meestal voorbehouden aan Britten, of aan spelers van andere grandslamtoernooien. Dat geeft al aan dat er veel vertrouwen was in zijn tennis op gras."

Van Rijthoven komt namelijk 'uit het niets'. "Tot een paar weken geleden had hij op de ATP-tour nog nooit een wedstrijd gewonnen. Toen ineens Rosmalen, dat was een hele grote verrassing. En nu trekt hij de lijn door. Hij is acht wedstrijden op rij ongeslagen. Vijf in Rosmalen en drie nu op Wimbledon. Het is ongekend."

Djokovic in goede doen

De Nederlander heeft al serieuze wedstrijden gewonnen, maar nu wacht Djokovic. "Hij is eigenlijk de beste speler", zegt Mesker. "Zes Wimbledon-titels, op jacht naar zijn zevende, heeft de laatste jaren niet meer verloren op Wimbledon. Hij is in hele goede doen. De laatste twee wedstrijden speelde hij supergoed. Hij beweegt zo makkelijk, zo flexibel op het gras. Hij heeft ongelooflijk veel vertrouwen en speelt altijd op het Centre Court."

Toch maakt Van Rijthoven kans. "Maar het is wel heel erg moeilijk om te zeggen dat-ie gaat winnen. Ik zie hem toch een goede wedstrijd spelen. Zijn service kan Djokovic écht wel pijn gaan doen vandaag. Van die 128 spelers in het schema bij de mannen, heeft hij de beste statistieken wat betreft de servicegames."

Van Rijthoven wint dit toernooi 90 procent van de punten als zijn eerste service in is. "Ja, dat is ongekend hoog. Van zijn servicegames in de eerste drie rondes heeft hij 94 procent gewonnen. Ook daar is niemand beter op Wimbledon. Ook Djokovic niet, ook Nadal niet. Dus die statistieken van zijn service zijn fantastisch. Als hij goed serveert, dan maakt hij een kans, in ieder geval om er een goede partij van te maken."

Maar het zál toch maar gebeuren, dat Van Rijthoven wint. Mesker: "Als je Djokovic kan verslaan, dan kun je iedereen verslaan. Maar goed, je moet wedstrijd voor wedstrijd kijken. Wat er dán op je afkomt, het is nu al een hype, nu al een gekkenhuis, dan moet je het hoofd ook koel weten te houden bij je debuut op Wimbledon. Maar hij is een koele kikker."

Oud-trainster
Lees ook:
Oud-trainster Tim van Rijthoven wist het al toen hij 3 jaar was: 'Beter dan alle anderen'

Voor de Nederlanders is het het leukste Wimbledon sinds jaren. Van Rijthoven kan de eerste Nederlander worden in de kwartfinales sinds Kiki Bertens in 2018. In 2004 stond er voor het laatst een Nederlandse man bij de laatste acht: Sjeng Schalken.

"Het is een weelde wat betreft het Nederlands mannentennis. We hebben Robin Haase gehad die het in z'n eentje moest dragen, en dat was toch een beetje subtop. Maar nu hebben we Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en Tim van Rijthoven die het gewoon ongelooflijk goed doen. Ze zwepen elkaar op naar betere resultaten en dat smaakt naar meer."

Morgen komt ook Botic van de Zandschulp uit in de vierde ronde. Hij treft Rafael Nadal. Van Rijthoven en Djokovic spelen vandaag de derde en laatste partij op het Centre Court.