Schiphol bereikbaar?

Reisbranche bezorgd over boerenacties maandag: 'Wordt heel spannend'

02 juli 2022 22:31 Aangepast: 03 juli 2022 08:49
Een eerder boerenprotest op Schiphol, vorig jaar december. Beeld © ANP

De ANVR, de brancheorganisatie van reisondernemingen, maakt zich 'flinke zorgen' over mogelijke acties maandag van protesterende boeren. Boerenorganisaties hebben aangekondigd die dag het land plat te willen leggen, waarbij onder andere over acties bij Schiphol wordt gesproken.

"Het wordt uitermate spannend", zei Frank Radstake van de ANVR in het tv-programma EenVandaag. Maandag vertrekken volgens hem 65.000 tot 70.000 reizigers vanaf Schiphol.

"We hebben begrip voor de boerenactie, maar de reisbranche is de afgelopen tijd ook enorm geraakt door onder meer corona", zegt Radstake. Hij hoopt dat de boeren rekening houden met de reiziger 'die voor het eerst in twee jaar weer op vakantie kan'.

Advies Schiphol

De luchthaven had reizigers eerder geadviseerd maandag zo veel mogelijk met het openbaar vervoer te komen om eventuele blokkades te omzeilen. Schiphol zegt zich voor te bereiden op verschillende scenario's. Dat gebeurt in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, verantwoordelijk voor de beveiliging van het vliegveld, en de gemeente Haarlemmermeer. Een woordvoerster adviseert reizigers ook om maandag goed alle actuele verkeersinformatie te volgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blokkades en tractoren maandag niet getolereerd bij Schiphol: 'Direct ingrijpen'

Defensie staat klaar om Schiphol maandag te helpen, kondigde minister Ollongren van Defensie gisteren aan. "Schiphol is vitaal. Dat moet kunnen doordraaien."

Pantservoertuigen en opleggers staan klaar

De Koninklijke Marechaussee is verantwoordelijk voor de beveiliging van Schiphol. De marechaussee heeft al zwaar materieel naar de luchthaven gebracht in verband met de aangekondigde actie. Het gaat onder meer om pantservoertuigen.

Ook heeft Defensie zware vrachtwagens met opleggers klaarstaan, zodat in beslag genomen tractoren kunnen worden afgevoerd. Eerder deze week heeft de krijgsmacht de politie ook al op deze wijze ondersteund.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore