Ga naar de inhoud
Net open

Pride-expositie opnieuw beklad, COC Limburg doet aangifte

Een van de foto's toont een transgender man. In Almere is zijn geslachtsdeel beklad. Beeld © Damian de Boer via Pride Photo

Foto's van de expositie Pride Photo zijn opnieuw beklad. Na Vlissingen en Almere is de tentoonstelling ook in Maastricht onder vuur genomen. Het COC spreekt van een respectloze actie. COC Limburg wil samen met de gemeente Maastricht en een aantal lhbti-vertegenwoordigers aangifte doen.

De tentoonstelling Pride Photo op het Stationsplein in Maastricht is gisteren geopend. De bekladding van de foto's volgt op een incident van gisteravond, toen volgens de organisatie vijf jongeren het pand binnendrongen en de boel op stelten probeerden te zetten. 

De voorzitter van COC Limburg, Jaison Blok, laat aan RTL Nieuws weten dat het zou gaan om een groepje jongeren die, eenmaal binnen, dingen als 'vieze homo's' riepen. De jongeren namen vervolgens een aantal flyers mee en gooiden die buiten op straat.

Ramen ingegooid

Het pand van het COC in Maastricht wordt al langer getroffen, meldt de organisatie. "We hebben hier al langere tijd last van. Het is hier een open café voor iedereen en dit verpest de sfeer." Een tijd geleden werden ook de ramen van het pand ingegooid, meldt het COC. De intensiteit van de incidenten zouden steeds heftiger worden.

(Naakt)foto’s
Lees ook:
(Naakt)foto’s van Pride-expositie voor de tweede keer beklad

"COC Limburg baalt dat de tentoonstelling beklad is; veel mensen hadden zich erop verheugd", laat de organisatie weten. Op de foto's zouden rode strepen en zwarte kruizen zijn gemaakt. "De tentoonstelling zou tot 21 juli blijven staan, waarbij het de bedoeling was om een dialoog op gang te brengen over vooroordelen, en de vaak benarde mensenrechtensituaties waar de lhbti-gemeenschap wereldwijd te maken heeft." 

Voorzitter Blok zegt dat de emmer is overgelopen. "We gaan nu stappen ondernemen. Dit kan echt niet." COC Limburg wil samen met de gemeente Maastricht en een aantal lhbti-vertegenwoordigers aangifte doen.

'Dit kan niet'

Het COC is naar eigen zeggen woedend over vijandige acties tegen lhbti-acceptatie. "Lhbti's die nu het station uitkomen, voelen zich totaal niet welkom, maar straks durven ze ook niet meer naar het COC. Dit kan gewoon niet en dat gaan we aanpakken", zegt voorzitter Blok. Inmiddels zijn de ongewenste rode strepen en zwarte kruizen van de foto's verwijderd. 

Pride Photo is een rondreizende expositie over seksuele en genderdiversiteit. Maar de foto's roepen bij sommigen weerstand op. Het is niet de eerste keer dat de tentoonstelling wordt beklad. Eerder werden de foto's ook beklad in Vlissingen en Almere. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.