Ga naar de inhoud
'Nederland platleggen'

Boeren: 'Dat er maandag wat gaat gebeuren, is zeker'

De boeren voeren actie.

Het lijkt erop dat er maandag heel wat boerenacties tegen de stikstofplannen van het kabinet te verwachten zijn. Maar Farmers Defence Force (FDF) zegt geen idee te hebben wat er die dag allemaal gaat gebeuren.

"Maar dat er wat gaat gebeuren, dat is wel zeker. Dat lees en hoor je overal", zegt Jos Ubels, vicevoorzitter van de boerenactiegroep.

Nederland platleggen

Boeren roepen in hun eigen communicatiekanalen op om met een grootschalige actie 'heel Nederland plat te leggen'. De oproep, die massaal is gedeeld en onderschreven, voorziet in acties bij onder meer Schiphol en de vliegvelden in Eindhoven en Rotterdam.

FDF speelt hierin geen enkele coördinerende rol, laat de organisatie weten. Wat er precies staat te gebeuren, is dan ook onduidelijk. "Daar hebben wij niet meer zicht op dan wat via social media rondgaat", zegt woordvoerster Sieta van Keimpema.

Boeren
Lees meer
Boeren en politici verenigen met bemiddelaar: 'Dat is heel ingewikkeld'

'Chaostheorie in werking'

Ook voorman Mark van den Oever spreekt van 'individuele acties' en stelt dat maandag 'de chaostheorie in werking' zal zijn. Ook Bart Kemp, voorman van actiegroep Agractie, heeft geen idee wat de plannen van boerenactivisten zijn. Wel verwacht hij dat het 'veel, groot en op veel plaatsen' zal zijn.

Ubels: "Ik denk wel dat het heel groot gaat worden. Het komt door de sfeer die heerst in de sector. Als FDF zijn wij er dus niet bij betrokken, maar ik wil de boeren wel meegeven dat ik ze dondersgoed snap." Als individuele boer sluit hij niet uit dat hij zich maandag bij een of ander protest voegt.

Blokkades
Lees meer
Blokkades en tractoren maandag niet getolereerd bij Schiphol: 'Direct ingrijpen'

Openbaar vervoer

Anticiperend op wat maandag mogelijk gebeurt, heeft Schiphol reizigers inmiddels geadviseerd zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen om eventuele blokkades te voorkomen. 

Blokkades van snelwegen rond Schiphol worden niet getolereerd, zei een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer eerder. De marechaussee heeft zwaar materieel zoals pantservoertuigen naar de luchthaven gebracht. 

Ook Eindhoven Airport heeft reizigers gewaarschuwd voor mogelijke acties. De politie zegt voorbereid te zijn op een drukke dag.

Bekijk ook - Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

03:18
Het legt duizenden projecten stil, en boeren en bouwbedrijven raken ervan in de stress: stikstof. Maar wat is de oorzaak van de stikstofcrisis? En wat is stikstof nou eigenlijk precies?

Uitstoot drastisch omlaag

De afgelopen week waren er meerdere boerenacties tegen het aangekondigde stikstofbeleid.

Het kabinet wil de uitstoot van ammoniak door de landbouw drastisch omlaag brengen om de natuur te beschermen. Dat betekent voor sommige boeren dat zij hun bedrijf in de toekomst niet op dezelfde manier kunnen voortzetten. 

Boze boerenactivisten blokkeerden wegen, bezochten het Mediapark in Hilversum en trokken naar het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).