'Onacceptabel'

KNVB: fouten hadden Vera Pauw niet mogen overkomen

02 juli 2022 08:06 Aangepast: 02 juli 2022 08:38
Pauw als bondscoach van Ierland Beeld © PA Images / Alamy-Sport

De KNVB zegt dat het onacceptabel is dat voormalig international en oud-bondscoach Vera Pauw niet de veilige werkomgeving heeft ervaren waar ze recht op had.

Een onafhankelijk onderzoek stelt dat de KNVB een aantal zaken rondom meldingen van seksueel misbruik door Pauw anders had moeten aanpakken. "De fouten die in het rapport worden benoemd erkennen we en hadden haar niet mogen overkomen", meldt de KNVB in een reactie.

'Acties uitzetten'

Pauw meldde gisteren in een artikel in NRC en in een verklaring via Twitter dat ze in het verleden is verkracht door een functionaris van de voetbalbond. Ook zouden er nog twee andere zaken van seksueel misbruik hebben plaatsgevonden. Pauw verwijt de bond dat die onvoldoende heeft gehandeld op meldingen van haar over het seksueel misbruik.

"In het persoonlijk contact met Vera hebben wij ervaren dat deze situatie helaas zeer veel impact op haar heeft en dat spijt ons", laat de KNVB weten. "We willen zo snel mogelijk maar wel uitermate zorgvuldig de aanbevelingen uit het rapport intern en met Vera bespreken zodat we acties kunnen uitzetten. Ook met het oog op herstelbemiddeling."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Oud-bondscoach Vera Pauw: 'Ik ben verkracht door voetbalofficial'

Onvoldoende alert

Het onafhankelijke onderzoek waartoe door de bond en Pauw in 2021 werd besloten stelt dat de KNVB onvoldoende alert is geweest op de eerste signalen van Pauw in 2011 over seksueel grensoverschrijdend gedrag. De KNVB erkent dat hier destijds niet scherp genoeg op is gereageerd.

De bond zegt ook dat Pauw na een gesprek in 2017 expliciet had gevraagd geen actie te ondernemen.

Aangifte doen

Volgens de KNVB had Pauw na overleg met onderzoeksbureau Verinorm besloten geen aangifte te doen of een melding te doen bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). De KNVB zegt dat de bond die keuze toen heeft gerespecteerd. "De intentie daarbij was om Vera te beschermen, maar we hadden toch nog andere wegen moeten bewandelen", reageert de KNVB.

Pauw liet in NRC en in haar verklaring weten dat ze inmiddels wel aangifte bij de politie heeft gedaan over de verkrachting en het seksueel misbruik.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Turncoach Wevers vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag

Ierse bond: alle steun

De Ierse voetbalbond (FAI) zegt zijn volledige steun te geven aan bondscoach Vera Pauw van de Ierse voetbalsters 'in deze voor haar lastige tijd waarin ze dappere onthullingen uit haar verleden heeft bekendgemaakt'.

"Vera heeft sinds een poos met de leiding van de bond contact gehad over deze zaken en de FAI heeft haar alle hulp toegezegd die ze nodig heeft op persoonlijk en professioneel vlak", laat de Ierse bond weten. "De FAI is zich terdege bewust van de impact die deze onthullingen zullen hebben op het welbevinden van Vera en heeft haar verzekerd van de continue volledige steun van het bestuur en al haar collega's."

De oud-bondscoach van de Nederlandse voetbalsters heeft sinds september 2019 de leiding over de Ierse vrouwenploeg. Dat contract verlengde Pauw in februari vorig jaar tot en met het einde van de kwalificaties voor het WK van 2023.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

123Inkt-trainer de laan uit na seksuele opmerkingen: 'Je lijkt me wel een pittige'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore