Ga naar de inhoud
Hevig verzet

Man overleden na gebruik pepperspray en taser door agenten

Beeld © Camjo Media

De rijksrecherche onderzoekt de dood van een man in Franeker, die kort daarvoor door agenten was getaserd. De agenten waren op verzoek van hulpverleners meegegaan naar de woning van de man.

De man verzette zich hevig tegen de agenten, meldt de politie, waarna agenten 'zich genoodzaakt zagen pepperspray en het stroomstootwapen te gebruiken'. Daarop raakte de man buiten bewustzijn. De agenten hebben geprobeerd hem te reanimeren, maar de man overleed ter plaatse.

Niets zeggen

Waarom de agenten en de hulpverleners de man bezochten, is niet bekend. De politie kan verder niets zeggen over de toedracht van het incident. 

Eerste
Lees ook:
Eerste agenten krijgen taser: 'Alleen even laten knetteren vaak genoeg'

De politie heeft sinds begin dit jaar de beschikking over stroomstootwapens. Deze taser is bedoeld voor situaties waarin een wapenstok of pepperspray niets uithalen, maar waar agenten ook niet hun wapen willen trekken. 

Agenten kregen de beschikking over het extra wapen na een testfase waarin er zo'n 300 keer iemand bij een aanhouding werd getaserd. Dat had volgens de politie nooit noemenswaardig letsel tot gevolg.