Ga naar de inhoud
Celstraf geëist

Taakstraf voor boer die opriep tot platleggen Schiphol

Beeld © ANP foto

Een 23-jarige boer die van de week online opriep tot het platleggen van Schiphol, is veroordeeld tot een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf. Het Openbaar Ministerie had een onvoorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist, plus drie maanden voorwaardelijk.

De boer had via de chatdienst Telegram opgeroepen tot het platleggen van Schiphol. "Als er net zoveel opkomst is als in Stroe, kan de politie en de ME niks", schreef de man, die zich verzet tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Geschrokken van aanhouding

De rechter hield er rekening dat de man jong is, een blanco strafblad heeft en oprecht geschrokken was van zijn aanhouding. Daarom hield de rechter het bij twee maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 120 uur. 

Blokkades
Lees ook:
Blokkades en tractoren maandag niet getolereerd bij Schiphol: 'Direct ingrijpen'

De man, Werian van der R., betuigde tijdens de zogeheten supersnelrechtzitting ook direct spijt. De berichten over de komende stikstofreducties vielen het boerengezin erg zwaar, legde hij uit. De man woont thuis en werkt in het bedrijf van zijn ouders. "Ik zou het bedrijf volledig willen overnemen van mijn vader, maar dat is nu niet zeker."

Het is echter niet niks waar de man toe opriep, vond het Openbaar Ministerie, dat een celstraf van vijf maanden eiste, waarvan drie voorwaardelijk. "Het gaat om het oproepen van geweld. Hij had zijn boerenverstand moeten gebruiken."

20 boeren opgepakt

De politie heeft in de afgelopen week tot nu toe twintig verdachten van rellen tijdens boerendemonstraties opgepakt. Een deel van die verdachten is na verhoor naar huis gestuurd.

Teruglezen:
Lees ook:
Teruglezen: dagenlange boerenprotesten zorgen voor overlast

De politie is op zoek naar meer relschoppers. Zo worden onder meer elf mensen gezocht die betrokken waren bij het oproer voor het huis van stikstofminister Christianne van der Wal. Als zij zich volgende week woensdag nog niet uit zichzelf hebben gemeld, zet de politie herkenbare beelden van deze mannen online. 

Bekijk ook: Van 'goed bezig' tot 'te ver': dit vindt Nederland van de boeren

01:46
Een meerderheid van de Nederlanders heeft begrip voor de protesten van de boeren. Maar voor het blokkeren van snelwegen of het thuis opzoeken van ministers, is weinig steun. D

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore