Hoogzomer, maar niet bij ons

Zweten in Italië én Finland, wij kunnen de boel juist even laten luchten in huis

01 juli 2022 16:26 Aangepast: 01 juli 2022 16:29
Toeristen zoeken verkoeling bij het Gardameer Beeld © ANP

In Nederland kunnen we vandaag de ramen en deuren even opengooien om het huis flink te laten afkoelen. Maar in Italië is dat met een graad of 38 wel anders. En ook in delen van Scandinavië is het zweten geblazen, weet Marjon de Hond van Buienradar. "Warme lucht is helemaal omhooggestuwd naar Finland."

Toevallig een weekendje Rome op de planning? Dan laat je warme vest maar thuis. "Het blijft daar nog de hele week tropisch, tussen de 35 en 40 graden. Vandaag kan het in Rome 38 graden worden."

Er staat daar weinig wind, waardoor de warmte blijft hangen. "En de zon staat natuurlijk hoog in deze tijd van het jaar."

Het hoofd koel houden is een uitdaging voor toeristen.

Bovenin 'de laars', in de omgeving van de Alpen, is het wat onrustiger. "In Noord-Italië kunnen weleens pittige onweersbuien vallen."

Tropisch weer in juli in Zuid-Europa, dat komt niet helemaal onverwacht. Maar boek je een tripje naar Scandinavië, dan kijk je misschien niet automatisch of er wel airco in je appartement is. Mocht je dit weekend nog willen gaan, toch maar even wel doen.

Omhooggestuwd

Marjon de Hond: "Er is een zuidelijke aanvoer van warme lucht. Vanuit het Middellandse Zeegebied wordt die helemaal omhooggestuwd tot in Finland. Daar is het vandaag meer dan 30 graden op sommige plekken."

Ter vergelijk, een graad of 21, 22 is gemiddeld in juli in Finland. "Volgende week normaliseert het daar weer, dan stroomt er koudere lucht binnen en zit de temperatuur weer rond die koers."

Records sneuvelen er in de Scandinavische hoek niet op dit moment. Een paar dagen geleden gebeurde dat nog wel, in Hammerfest in Noorwegen werd het toen 32,5 graden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zo gaan ze in andere landen met hitte om: 'Soms wel 51 graden'

Zweten in het noorden, terwijl de hoogzomer hier weer even is verdwenen. "Wij zitten inderdaad aan de achterzijde van een koufront. We hebben echt Hollands zomerweer."

En dat betekent dat zaterdag stapelwolken en zon om voorrang vechten. "Maar het blijft droog en het wordt al gauw een graad of 22. In Limburg wordt misschien de 25 graden nog wel gehaald."

En ook zondag verandert er weinig. "Het wordt een graad of 21, iets te koud voor deze tijd. Een graad of 22, 23 is gemiddeld. Juli begint wel tamelijk koel. En dat blijft nog zeker tot en met volgend weekend zo."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore