Ga naar de inhoud
Beelden relschoppers online

Blokkades en tractoren maandag niet getolereerd bij Schiphol: 'Direct ingrijpen'

Verkeerschaos op de snelweg A1 tussen Kootwijk en Stroe. Beeld © ANP / Vincent Jannink

Boeren die maandag rond Schiphol willen demonstreren, kunnen beter niet proberen de snelwegen rond de luchthaven met trekkers te blokkeren. "Een blokkade wordt niet getolereerd."

Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt. Volgens hem wordt er in zo'n geval ingegrepen met 'voertuigen van de politie en de marechaussee'.

Afzettingen en alternatieve locaties

Mogelijk worden de wegen rond de luchthaven afgezet en worden er alternatieve locaties aangewezen waar de boeren kunnen demonstreren. Waar dat zou gebeuren, is nog niet bekend. De woordvoerder zegt dat de demonstratie nog niet is aangemeld. "Maar we zijn voorbereid en de draaiboeken liggen klaar." 

Volgens minister Dilan Yeşilgöz staat ook de politie maandag klaar om in te grijpen als het nodig is. Ook zei ze dat de politie de beschikking krijgt over onder meer defensievoertuigen, zodat ze kunnen optreden tegen trekkers en ander landbouwmaterieel.

Stikstofminister Christianne van der Wal roept boeren op om maandag niet mee te doen aan blokkeeracties. Actievoerders willen dan behalve Schiphol ook distributiecentra voor supermarkten blokkeren. "Niet doen", zegt de minister daarover. "Ga het gesprek aan." Ze benadrukt niet alle boeren 'over een kam te willen scheren'.

Boeren
Lees meer
Boeren demonstreren toch weer bij huis minister Van der Wal

Herkenbare beelden

Protesten liepen eerder deze week danig uit de hand, zoals in Hierden, de woonplaats van Van der Wal. De politie gaat beelden van relschoppers die dinsdag tijdens de boerenprotesten in Hierden strafbare feiten hebben gepleegd, komende woensdag herkenbaar online zetten als ze zich niet melden.

Vandaag zijn de eerste foto's al met een zogeheten blur online gezet. "Je weet zelf wel of je betrokken bent geweest bij de vernielingen en intimidaties in Hierden. En als je twijfelt, dan herken je jezelf vast en zeker op de foto’s", meldt de politie.

Dinsdag werd onder meer een politieauto vernield. De protesten vonden plaats bij de woning van Van der Wal. Het liep volgens de politie 'volledig uit de hand'. "Er was veel agressie en geweld en ook politiemensen voelden zich niet veilig." Uit een eerste analyse van de beelden komen elf mannen naar voren. Het wordt niet uitgesloten dat nog meer verdachten zullen volgen.

Bekijk ook - Aanval met sloophamers, lek gestoken banden en brandjes: boerenprotest escaleert

01:26
Het boerenprotest is op meerdere plekken flink uit de hand gelopen. Zelfs de ME en het leger moeten eraan te pas komen. In Kootwijkerbroek worden politieauto’s zelfs aangevallen met grote sloophamers.

Vandaag voor rechter

Vandaag staan al zes boerendemonstranten die zich elders lieten gelden voor de rechter. Dat gebeurt via een videoverbinding. Daarvoor is gekozen 'gezien alles wat er in de afgelopen week is gebeurd', zegt een woordvoerder van de rechtbank Gelderland.

"Het leek de rechtbank beter om de verdachten niet naar Arnhem te vervoeren." De rechter-commissaris bepaalt of de actievoerders langer in de cel moeten blijven zitten.

Acties in Oost-Nederland

Alle verdachte boeren zijn in de afgelopen week opgepakt bij verschillende acties in Oost-Nederland. Het Openbaar Ministerie wil vijf actievoerders nog veertien dagen langer vasthouden. Het OM verdenkt ze van poging tot zware mishandeling dan wel bedreiging en vernieling. Een zesde man moet in elk geval nog drie dagen in de cel blijven, zo wil het OM. Hij wordt verdacht van vernieling en openlijke geweldpleging.

De rechter-commissaris hoort de actievoerders en hun advocaten via de videoverbinding op de plaats waar ze op dit moment zitten. Die verhoren hebben achter gesloten deuren plaats. In de loop van vandaag wordt bekend wat de rechter-commissaris heeft besloten.

Bemiddelaar
Lees meer
Bemiddelaar moet boeren en politici dichter bij elkaar brengen

Bemiddelaar

Het kabinet gaat een bemiddelaar aanstellen om gesprekken tussen de overheid en de boeren te leiden. Daarmee wil Van der Wal dat er weer 'nuance' in de discussie komt.

De minister benadrukt dat de doelen van het stikstofbeleid vaststaan, maar dat er bewegingsruimte is in hoe die gehaald gaan worden.