Ga naar de inhoud
Afstammingsonderzoek

Spermagesjoemel: Brabantse gynaecoloog verwekte drie kinderen met eigen zaad

Oud-gynaecoloog Henk Ruis uit Brabant verwekte kinderen met zijn eigen sperma. Tot dusver zijn drie mensen gevonden van wie het DNA overeenkomt met dat van de dokter.

Dat melden het vruchtbaarheidscentrum Nij Geertgen en de organisatie Fiom, die mensen helpt met afstammingsonderzoek. 
In juni kreeg Fiom een melding van iemand die dacht een kind van dokter Ruis te zijn.

Medewerking Ruis

De ouders van deze persoon hadden ten tijde van hun kinderwens verzocht het sperma van de opvoedvader te gebruiken bij de kunstmatige inseminatie. Na onderzoek bleek volgens Nij Geertgen dat Ruis zijn eigen sperma daarvoor gebruikt had.Ruis werkte mee aan het opnemen van zijn DNA in de databank van Fiom.

Volgens Fiom is nu aangetoond dat er drie DNA-profielen van kinderen overeenkomen met het DNA-profiel van Ruis.

Weer
Lees meer
Weer een spermasjoemelaar betrapt: kan arts ook nu nog eigen zaad gebruiken?

'Komt nooit meer voor'

Gynaecoloog Ruis werkte in de jaren 80 en 90 in het Liduina Ziekenhuis in Boxtel, nu onderdeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Tot 2005 was hij werkzaam bij het Sint Joseph Ziekenhuis in Veghel (nu onderdeel van Bernhoven), met een eigen praktijk die de naam Stichting Geertgen kreeg. Vanaf 2008 zat de stichting in Elsendorp en in 2014 ging de organisatie onder de naam Nij Geertgen verder na een faillissement.

De organisatie benadrukt dat het 'met de hedendaagse professionele inrichting van de nieuwe kliniek en het laboratorium' en de huidige wetgeving rond donorzaad 'onmogelijk' is dat 'een dergelijk voorval zich ooit weer zou kunnen voordoen'. 

Donorkinderen die willen weten of Ruis mogelijk ook hun vader is, kunnen zich melden bij Fiom.

Bekijk ook - Joey is donorkind van spermadokter Karbaat: 'Stukje onzekerheid is weg'

01:22
Joey en zijn 48 halfbroers en -zussen kregen te horen dat spermadokter Jan Karbaat hun biologische vader is. De dokter verwekte stiekem tientallen kinderen met zijn eigen sperma.

Reactie Ruis: geen opzet

In De Volkskrant reageert Ruis op het verhaal. Hij zegt dat het 'een totale verrassing' was. Volgens hem was er geen opzet in het spel, maar raakte zijn zaad vermengd met het zaad van de wensvader, of werd het per ongeluk verwisseld.

Zijn zaad was in het lab aanwezig 'om de invriesprocedure te verbeteren', zo stelt hij volgens de krant.