Ga naar de inhoud
Scheefwoners

Een op veertien bewoners sociale huurwoning verdient te veel

Archieffoto. Beeld © ANP

Zo'n 7 procent van de bewoners van een sociale huurwoning zijn scheefhuurders. Zij hebben eigenlijk een te hoog inkomen om in zulke woningen te mogen wonen.

Maar de groep scheefhuurders wordt wel iets kleiner, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat eens in de drie jaar wordt uitgevoerd.

Inkomenseisen

In 2012, het jaar van de eerste meting, stond nog zo'n 12 procent van de huurders te boek als scheefwoner, nu is dat 7 procent.

Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor mensen met een lager inkomen. Toen de bewoners de sleutel van een sociale huurwoning kregen, voldeden zij wel aan de gestelde inkomenseisen. In de tussentijd zijn zij meer gaan verdienen, waardoor zij nu als scheefhuurder worden gezien.

Sociale
Lees meer
Sociale huren voor laagste inkomens gaan in 2024 omlaag

Brabant en Gelderland

In Noord-Brabant is de groep scheefhuurders relatief het grootst. In 2021 stond zo'n 9 procent van de bewoners van die provincie te boek als scheefhuurder.

Gelderland volgt met 7 procent. De onderzoekers verzamelden ook cijfers over de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Binnen die groep vallen vooral Eindhoven, Breda en Zaanstad op met een bovengemiddeld aandeel scheefhuurders.

'Onterecht beeld'

Volgens Marcel Trip van de Woonbond is het door de overheid opgeroepen beeld dat scheefhuurders voor een dubbeltje op de eerste rij zitten 'onterecht'.

Scheefhuurders zijn vaak 'mensen die iets meer zijn gaan verdienen, en vervolgens net boven de lage inkomensgrens uitkomen', zegt hij. Volgens de Woonbond is niet duidelijk vast te stellen waarom het percentage scheefhuurders de afgelopen jaren is gedaald.

Huur
Lees meer
Huur voor scheefwoners soms met tientallen procenten omhoog

Extra huurverhoging

Vanaf vandaag, 1 juli, krijgen scheefwoners te maken met een extra huurverhoging. Mensen die in hun eentje in een sociaal huurhuis wonen en in 2020 meer dan 47.948 euro verdienden, moeten maandelijks 50 euro meer huur betalen. Wie meer verdient dan 56.527 euro betaalt 100 euro extra.

Voor gezinnen gelden hogere inkomensgrenzen. Vorig jaar werden de huurprijzen in de sociale sector, in verband met de coronacrisis, niet verhoogd.

Meer
Lees meer
Meer kinderbijslag, rookmelder verplicht: dit verandert 1 juli in je portemonnee