Ga naar de inhoud
Overtreding integriteitsregels

'Statenleden uit landbouw stemden mee over stikstofbeleid'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Zeker achttien Statenleden die een professionele achtergrond hebben in de landbouw stemden de afgelopen jaren in hun provincie mee over stikstofmoties. Daarbij overtraden ze mogelijk integriteitsregels.

De Statenleden stemden sinds 2019 over moties en regelingen waarbij ze een belang hadden, blijkt uit onderzoek van NRC. De achttien politici zijn melkveehouder of akkerbouwer, en sommigen hebben een betaalde of onbetaalde functie bij belangenorganisaties. 

Dubbelrollen in Drenthe

In de meeste provincies is het verboden voor leden van de Provinciale Staten om mee te stemmen als ze ergens een belang bij hebben. Een van die provincies is Drenthe, maar daar komen juist de meeste Statenleden met een dubbelrol vandaan, namelijk vier. Alleen de provincies Utrecht en Groningen hebben geen leden met een achtergrond in de landbouw. 

Het is de komende tijd aan de provincies om het landelijke stikstofbeleid uit te voeren. Het kabinet wil dat de uitstoot in 2030 50 procent lager is dan in 2018. Voor boeren moet de uitstoot met 40 procent omlaag. Bij de uitvoering van het beleid spelen de Provinciale Staten een belangrijke rol. 

Bemiddelaar
Lees ook:
Bemiddelaar moet boeren en politici dichter bij elkaar brengen

De Statenleden deden in sommige provincie meer dan meestemmen alleen. In sommige gevallen voerden ze het woord als het over het thema ging, of deelden ze standpunten die ze met belangenorganisaties als LTO bespraken. In Zuid-Holland werd door middel van moties opgeroepen om niet alleen naar 'theoretische modellen' te kijken en 'ruimte voor de landbouw te laten. 

'Problematisch'

Een van de Statenleden in Friesland, Anne Snelhaas (CDA), heeft een melkveehouderij in een gebied waar de uitstoot volgens het kabinet met 47 procent omlaag moet. Volgens de boer levert dat geen belemmeringen op bij het stemmen, zegt hij tegen NRC. 

Deskundigen noemen de achtergrond van de Statenleden die meestemmen 'problematisch'. Arco Timmermans, hoogleraar public affairs aan de Universiteit Leiden, wijst op de integriteitscodes van provincies. "Als je die over het algemeen ziet, vind ik het nogal opmerkelijk dat dit kan."

Uitstoot
Lees ook:
Uitstoot stikstof Nederlandse veestapel vorig jaar verder gedaald
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update