Ga naar de inhoud
Excessen beperken

Cryptomarkt krijgt voor het eerst te maken met wetten EU

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Voor het eerst worden cryptovaluta zoals bitcoins, uitgevers van cryptomunten en aanbieders van bijvoorbeeld diensten voor het wisselen van virtuele cryptovaluta aan Europese regels gebonden. Daarover bereikte de EU-lidstaten en het Europees Parlement gisteravond een akkoord.

De regels moeten de excessen rond cryptomunten beperken. "Ze zullen EU-burgers die hebben geïnvesteerd in deze valuta beter beschermen, misbruik voorkomen maar innovatie in deze sector niet belemmeren", zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire. "Deze verordening is een mijlpaal en zal een einde maken aan het crypto-Wilde Westen."

Witwassen

Volgens Europarlementariër Paul Tang (PvdA) is in 2021 meer dan 8 miljard euro witgewassen via cryptomunten. "Na jaren over zich heen te laten lopen, neemt Europa het heft weer in eigen handen. We stellen paal en perk aan de excessen van de cryptosector, waar criminelen en sjachelaars vrij spel hebben."

Hackers
Lees ook:
Hackers maken 100 miljoen dollar buit bij cryptobedrijf Harmony

De nieuwe wetgeving moet ervoor zorgen dat dienstverleners in de cryptosector hun bedrijfsstructuur beter op orde brengen, informatie publiceren over hun financiële positie en hun IT-systemen op orde brengen om cyberaanvallen af te kunnen slaan. Dat kan de grote hoeveelheid scams tegengaan. Afgelopen jaar zijn klanten op deze manier volgens Tang voor meer dan 7 miljard euro opgelicht.

Volwassen

"De sector is volwassen geworden en wordt met deze wetten ook als zodanig behandeld", zegt Tang. "De klant mag niet de dupe worden van cryptocriminelen, slecht opgezette cryptoprojecten of houtje-touwtje IT-systemen. Deze wetten zijn een gamechanger voor de Europese investeerder."

Bekijk ook: Cryptohandel is potentieel risico voor echte economie

02:42
Cryptohandel vindt niet plaats in een apart universum. De verwevenheid met de echte economie wordt steeds groter.