Ga naar de inhoud
Sensationele opmars

Oud-trainster Tim van Rijthoven wist het al toen hij 3 jaar was: 'Beter dan alle anderen'

Oud-trainster Michèle Dane zag al vroeg het talent van Tim van Rijthoven. Beeld © Eigen foto/ ANP

"Heel sterk was hij. En met een ongelooflijk gevoel voor timing." Tim van Rijthoven kwam amper boven het net uit, toen hij lid werd van tennisvereniging Vierhoeven. "Hij was pas 3 jaar oud toen ik hem voor het eerst trainde. Al snel kon hij meer dan alle andere kinderen bij elkaar", zegt oud-trainster Michèle Dane.

Nog maar een peuter en dan al lid van de tennisclub: het was niet heel gebruikelijk. Maar Tim, inmiddels 25 jaar oud en bezig aan een zegetocht op Wimbledon, groeide zo'n beetje op bij het sportcomplex in het Brabantse Roosendaal.

Zijn moeder gaf er ook trainingen, vertelt Dane. "Mijn dochter en Tim begonnen tegelijkertijd met tennissen, ze zijn even oud. Natuurlijk waren die kinderen veel op de club. Die sloegen balletjes tegen een muurtje. Of op een baan, als er toevallig eentje vrij was.

Vader
Lees meer:
Vader tennisheld Tim van Rijthoven nog vol ongeloof: 'Zo trots'

De balletjes die Tim sloeg, hadden al snel behoorlijk wat vaart. "Hij was nog klein en natuurlijk speels. Maar hij wilde echt heel graag tennissen. Hij kon de bal meteen ook al aardig hard raak meppen ja. Hij was altijd met een bal bezig. Als het maar hard was, dat vond hij mooi. En dat in combinatie met een uitzonderlijke timing dus."

'Alles in zich' 

Wanneer het vermoeden rees dat hij het wel eens ver kon schoppen? Of slaan eigenlijk? "Meteen. Zijn talent viel iedereen direct op. Hij had alles in zich, kon meer dan alle andere kinderen bij elkaar. Maar hij moest het nog wel ontwikkelen."

Telefoon
Lees meer:
Telefoon Van Rijthoven staat roodgloeiend na mentaal gevecht

Kinderen die boven de rest uitsteken, mogen dat laten zien aan de tennisbond. Voorspelen heet dat. "Ik weet niet precies hoe oud Tim was, een jaar of 6, 7 toen hij mocht voorspelen. Hij mocht al vroeg mee gaan trainen bij de bond."Toen Tim van Rijthoven vijftien was, eindigde het hoofdstuk 'TV Vierhoeven'.

Appje naar Tim

Heel veel contact heeft Michèle tien jaar later niet meer met haar pupil van weleer. Maar toen hij eerder deze maand sensationeel het toernooi Libema Open in Rosmalen won, stuurde ze hem uiteraard wel een appje: "Dat ik het een super prestatie vond, heb ik gestuurd. En dat ik hoopte dat het het begin van meer was. Nu wint hij gewoon al twee potjes op Wimbledon."

Of hij ook terug appte? Ja, kort maar krachtig, vertelt de trainster lachend: "Dankje, stuurde hij terug."

Ze vervolgt: "Tim is al jaren het grootste talent van Nederland. Maar echt doorgebroken was hij nog niet. De vraag was: wanneer gaat dat gebeuren? En gaat het wel gebeuren?"

Profiel Tim van Rijthoven

Tim van Rijthoven werd geboren op 24 april 1997. Hij is rechtshandig. Eerder dit jaar debuteerde hij in het kwalificatietoernooi van de Autralian Open. Daar strandde hij in de tweede ronde.

Vorige jaar klom hij met zevenmijlslaarzen omhoog op de wereldranglijst; van plek 346 naar 258. Door zijn huidige successen maakte hij weer een enorme sprong: hij staat nu op plek 104 en bestormt dus de top 100.

Op Wimbledon staat hij morgen in de derde ronde. Dat lukte in 2013 voor het laatst een Nederlander, Igor Sijsling. En dat is nu de coach van Van Rijthoven.

Dat moment lijkt nu daar. Van Rijthoven (nu nog nummer 104 van de wereld) heeft zich ontpopt tot de sensatie van het prestigieuze Wimbledon. Na een overwinning op de Amerikaanse Reilly Opelka gisteren, mag hij morgen proberen de nummer 26 van de wereld van de baan te vegen; Nikoloz Basilashvii uit Georgië.

'Hij pakte al hoger geplaatsten' 

Dane over zijn kansen: "Hij heeft al hoger geplaatsten gepakt. Tim is een echte grasspeler. Hij kan zeker winnen. Trouwens, hij heeft Opelka ook gepakt en die is heel goed op gras. Een servicekanon."

Tennisser
Lees meer:
Tennisser Tim van Rijthoven nadert top-100 na wereldprestatie in Rosmalen

Als Van Rijthoven zijn zegetocht door kan trekken, kan hij uitkomen tegen nummer 3 van de wereld Novac Djokovic. Of hij ook dan een reuzendoder blijkt? Zijn oud-trainster durft zich niet aan een voorspelling te wagen. "Laten we alsjeblieft de goden niet verzoeken en het stapje voor stapje bekijken."