Ga naar de inhoud
Meldt NVWA

Slachthuis stilgelegd omdat medewerker schapen schopte en sloeg

Archieffoto van schapen in een slachterij. Niet de slachterij uit het artikel. Beeld © ANP

Een slachthuis in het midden van ons land moet voorlopig zijn deuren sluiten vanwege mishandeling van dieren. Een medewerker dreef schapen op door op ze te gaan staan, ze te slaan en te schoppen.

Dit meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De naam van het slachthuis is niet bekendgemaakt. 

"We hebben misstanden geconstateerd waarvan je hoopt dat ze gewoon niet voorkomen. Maar helaas zijn ze hier wel gebeurd", reageert de directeur Keuren van de NVWA, Lisette de Ruigh.

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw schokkende beelden slachthuis: varkens en koeien krijgen klappen en stroomstoten

Een toezichthouder van de NVWA had in de slachterij gezien dat een schaap ernstige wonden had 'die het dier alleen kort daarvoor in het slachthuis opgelopen kon hebben'.

'Respectloos'

Inspecteurs en een dierenarts bekeken vervolgens camerabeelden uit het slachthuis. Op de beelden was een slachthuismedewerker te zien die de dieren opdreef door op ze te gaan staan, ze te slaan en ze te schoppen. "Deze respectloze omgang met dieren is onacceptabel", reageert De Ruigh. "We treden hier dan ook hard tegen op."

Het slachthuis mag pas weer slachten als ze kunnen aantonen dat het dierenwelzijn 'structureel goed gewaarborgd is', meldt de NVWA. Mogelijk volgt ook nog een vervolging.

Bekijk ook: Undercover-medewerker filmde dierenleed slachthuis

02:24
Een dierenactivist bracht in 2021 het dierenleed in een slachthuis in beeld.