Boerendemonstraties

Geen poging doodslag: OM past aanklacht tegen boer (23) aan

30 juni 2022 14:23 Aangepast: 30 juni 2022 21:08
De politie greep gisteren tijdens de wegblokkade in. Een van de trekkers werd ingesloten. Beeld © Noordernieuws

De 23-jarige man uit Hoogeveen die gisterenavond met een tractor zou zijn ingereden op een politieauto, wordt niet meer verdacht van poging tot doodslag. De politiewagen werd geramd tijdens een blokkade door boerendemonstranten op de A37 in Drenthe.

"De officier heeft na bestudering van de stukken vooralsnog niet kunnen vaststellen dat het gaat om een poging doodslag", schrijft het Openbaar Ministerie Noord-Nederland op Twitter. "Voorlopig verdenkt het OM hem van bedreiging en gevaar veroorzaken op de weg." De man zit niet langer vast.

Demonstrerende boeren hebben gisteravond het knooppunt Holsloot in de snelweg A37 in Drenthe ruim een half uur geblokkeerd. Volgens de politie verzamelde een grote groep van ongeveer 200 sympathisanten zich daar omheen.

Dreigende situatie

Bij deze blokkade is een dreigende situatie ontstaan, meldde de politie vandaag. Daarbij reed de tractor in op de politieauto. De agenten die in de auto zaten, hebben aangifte gedaan van poging tot doodslag. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom de politie niet (of laat) ingrijpt tegen demonstrerende boeren

Er is gisteravond ook een 49-jarige man uit Emmen opgepakt. Hij maakte deel uit van de boerenbetogers en stond in zijn auto vooraan de stoet stil op de snelweg. Hij kreeg daarvoor een boete. 

De Emmenaar moest van de agenten vervolgens weer verder rijden, maar dat weigerde hij. Daarop volgde nog een boete. Daarnaast kreeg hij een bon omdat hij niet mee wilde werken aan een alcoholcontrole, die de agenten wilden afnemen omdat zij een alcohollucht roken.

Agent gewond

Later op de avond wilden de boerendemonstranten verder de snelweg op rijden. De politie wilde dit verhinderen en blokkeerde de toegangsweg naar de snelweg. Een aantal tractoren reden deze blokkade voorbij via de berm.

Bij het voorbijrijden van de politie, raakte een auto de hand van een agent. Hij raakte lichtgewond. De politie doet onderzoek naar het incident en zoekt de bestuurder, het kenteken van de auto is bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore