Ga naar de inhoud
Overlast

Nieuwe 'sobere' opvanglocatie voor kansloze asielzoekers

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel (beeld ter illustratie). Beeld © ANP

Het kabinet wil een speciale sobere opvanglocatie voor kansloze asielzoekers, omdat die groep vaker is betrokken bij overlast. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) had beloofd nog voor de zomer met nieuwe maatregelen te komen.

De plannen voor een zogeheten procesbeschikbaarheidslocatie (PBL) moeten nog verder worden uitgewerkt, schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer. Wel is hij 'concreet in gesprek voor een potentiële locatie' voor asielzoekers die geen kans maken op een verblijfsvergunning.

Verscherpt toezicht 

Bij een PBL is er sprake van 'verscherpt toezicht, sober ingerichte kamers, frequente kamercontroles en middelen worden waar mogelijk verstrekt in natura'. Ook moeten asielzoekers steeds beschikbaar zijn voor de procedure.

Met dat laatste moet volgens de staatssecretaris voorkomen worden 'dat vreemdelingen een efficiënte behandeling van de asielaanvraag bemoeilijken door bijvoorbeeld niet te verschijnen op de dag dat zij een asielgehoor of een vertrekgesprek hebben'.

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: snel tijdelijke huisvesting voor 7500 statushouders

Naast asielzoekers uit veilige landen is de PBL ook bedoeld voor asielzoekers die al ergens anders in de EU asiel hebben gekregen en asielzoekers die in een ander EU-land asiel moeten aanvragen, omdat ze daar zijn aangekomen. Voor deze groepen zijn snellere procedures mogelijk.

Van der Burg komt met nog meer maatregelen. Hij wil vaker inzetten op vreemdelingenbewaring tijdens de asielprocedure. Ook komt hij nog voor het zomerreces - dat eind volgende week begint - met een wetsvoorstel om uitgeprocedeerde asielzoekers ongewenst te verklaren.

Incidenten 

Daarnaast begint een proef bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om overlastgevers in een eerder stadium in beeld te krijgen. Ook komt er een team dat locaties gaat ondersteunen waar in korte tijd meerdere incidenten gebeuren.

Het COA meldde deze week nog dat een relatief kleine groep voor overlast zorgt. Vooral onder Algerijnse, Tunesische en Marokkaanse asielzoekers is de overlast groot. Ongeveer een derde van hen werd vorig jaar hiervan verdacht.

Bekijk ook: Sousihant (11) verhuist van azc naar azc: ‘Steeds van vrienden wisselen’

01:34
De 11-jarige Sousihant is inmiddels zes jaar in Nederland, maar hij woont nog steeds in een azc. Het gevolg is dat hij vaak moet verhuizen en steeds van school wisselt. “Het is niet makkelijk."