Ga naar de inhoud
Blijkt uit enquête

Begrip voor boerenacties, maar niet voor blokkades en intimidaties

Duizenden boeren gingen de weg op om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Beeld © ANP

Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft begrip voor de onvrede onder boeren en snapt dat er wordt geprotesteerd. Maar het blokkeren van snelwegen of ministers thuis opzoeken vinden ze te ver gaan.

Dat blijkt uit een representatieve steekproef onder de Nederlandse bevolking van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws. Liefst 83 procent van de Nederlanders zegt begrip te hebben voor de protesten. Tegelijkertijd keurt 65 procent het blokkeren van snelwegen af, en vindt zelfs 70 procent van de bevolking dat protesterende boeren weg moeten blijven bij het huis van stikstofminister Van der Wal. 

Meer en minder sympathie

Opvallend is dat de groep Nederlanders die de laatste weken juist meer sympathie heeft gekregen voor de boeren met 31 procent, even groot is als de groep voor wie het tegenovergestelde geldt (34 procent).    

Politie:
Lees ook:
Politie: andere actiegroepen proberen zich te mengen in boerenprotesten

Verantwoording onderzoek DVJ Insights

De steekproef voor dit onderzoek bestaat uit ruim 500 mensen. Dit aantal is groot genoeg voor betrouwbare resultaten. Er is daarnaast gebruik gemaakt van een representatieve steekproef op geslacht, leeftijd, provincie en opleiding. Op basis van deze methode van steekproeftrekking kunnen we stellen dat de uitkomsten de mening van 18+ representeren, zoals deze was op het moment van meten.

Lees de volledige resultaten hier

Sinds begin deze maand het kabinet zijn nieuwe stikstofbeleid bekendmaakte, is de onvrede onder boeren enorm. Om de te hoge stikstofuitstoot in Nederland terug te dringen, moet de veestapel op veel plekken met meer dan de helft worden teruggebracht. 

Escalatie

Nog op dezelfde avond waarop de plannen bekend werden, trokken enkele tientallen boze boeren naar het huis van minister Van der Wal. Vanaf vorige week escaleerde het protest, zoals gisteravond:

Aanval met sloophamers en brandjes: boerenprotest escaleert

01:26
Gisteravond liepen de protesten op meerdere plekken enorm uit de hand. Zelfs de ME en het leger moeten eraan te pas komen.

Op een aangekondigde actiedag vorige week woensdag in Stroe trokken honderden trekkers uit heel het land over de snelwegen naar het plaatsje op de Veluwe, wat zorgde voor een compleet verkeersinfarct. 

Daarna was het geen dag meer rustig, met gisteravond als dieptepunt, toen op verschillende plaatsen de politie werd aangevallen bij de protesten.   

Bekijk ook: Van 'goed bezig' tot 'te ver': dit vindt Nederland van de boeren

01:46