Aanslagen op fruitimporteur

Ruim 26 jaar cel geëist tegen hoofdverdachte afpersingszaak Hedel

29 juni 2022 14:54 Aangepast: 29 juni 2022 14:55
Rechtbanktekening van hoofdverdachte Ali G. in de afpersingszaak. Beeld © ANP

In de afpersingszaak rond fruitbedrijf De Groot in Hedel is vanmiddag 26 jaar en 7 maanden celstraf geëist tegen hoofdverdachte Ali G. De 37-jarige man uit Naarden heeft volgens de aanklager geprobeerd de fruitimporteur af te persen na de vondst van 400 kilo cocaïne tussen de bananen.

Ook zou hij diverse mannen hebben aangezet tot het veroorzaken van explosies bij woningen van medewerkers van het fruitbedrijf.

15 aanslagen

In totaal gaat het om vijftien aanslagen in 2020 en 2021, waarvan dertien te maken hebben met fruithandel De Groot. Negen daarvan zijn in de ogen van de officier van justitie te kwalificeren als een poging tot moord.

Het bedrijf ontving ook vele bedreigende sms-berichten waarin uiteindelijk 2,5 miljoen euro aan bitcoin werd geëist.

Een getroffen huis in Hedel. Een getroffen huis in Hedel.

De officier sprak in de rechtbank in Arnhem van 'een terreurcampagne van een duur en schaal die zijn weerga niet kent'.

Leven in angst

Door de langdurige en hardnekkige afpersingspoging leven al jaren honderden gezinnen van werknemers van De Groot in angst, zegt de officier. "Hun angst wordt met iedere aanslag gevoed." Volgens de aanklager hadden de aanslagen 'maffia-achtige kenmerken' en had de opdrachtgever 'lak aan slachtoffers'.

Justitie baseert zich op verklaringen van medeverdachten, tapgesprekken en een adressenlijst waar G. aantekeningen op maakte. De telefoons waarmee de dreigende sms-berichten zijn verstuurd, straalden volgens het OM bovendien vaak aan op zendmasten bij G. thuis in het Gooi.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte afpersingszaak Hedel heeft moeite met zwijgen: 'Het jeukt'

Volgens justitie ging G. ook in de gevangenis door met het organiseren van aanslagen. Via een medegedetineerde zou G. opdracht hebben gegeven voor het schieten op vier woningen in de Bommelerwaard en het in brand steken van een huis in Tiel in mei en juni vorig jaar.

De uitvoerders daarvan en hun aanvoerders staan vanaf volgende week terecht. Zijn halfbroer van G., Yassine A. (21), is al veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar als 'adjudant' en 'doorgeefluik' van G.

Uitspraak in september

G. was wegens ziekte niet in de rechtbank aanwezig. De rechtbank doet in september uitspraak.

Bekijk ook: Waarom fruit vaak gebruikt wordt voor cocaïnesmokkel

Er zijn redenen waarom drugsimporteurs altijd kiezen voor fruit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore