Ga naar de inhoud
Magnetische velden

Gezondheidsraad: mogelijk vaker leukemie bij hoogspanningslijn

Hoogspanningsmasten boven een woonwijk. Beeld © ANP

Er zijn aanwijzingen dat leukemie zich vaker voordoet bij volwassenen die in de buurt van hoogspanningslijnen wonen. Dat meldt de Gezondheidsraad. De magnetische velden rond hoogspanningslijnen vormen een mogelijke verklaring.

Harde bewijzen over de gezondheidsrisico's van hoogspanningslijnen zijn er volgens een woordvoerder echter niet. Het gaat om zowel bovengrondse als ondergrondse lijnen en hoogspanningslocaties zoals transformatorhuisjes.

Meer onderzoek

De raad onderzocht ook de blootstelling aan magnetische velden bij bijvoorbeeld elektriciteitsbedrijven, waar de blootstellingsniveaus hoger kunnen zijn dan in een woonomgeving. "In onderzoek naar beroepsmatige blootstelling zijn aanwijzingen gevonden voor een verhoogd risico op ALS, alzheimer, leukemie en enkele andere vormen van kanker", constateert de Gezondheidsraad.

Hoogspanningsnet
Lees ook:
Hoogspanningsnet vol, geen bedrijven meer aangesloten in Brabant en Limburg

Omdat niet duidelijk is vanaf welk niveau het risico mogelijk verhoogd is, adviseert de raad om 'de beroepsmatige blootstelling aan magnetische velden uit voorzorg zo laag als redelijkerwijs mogelijk is te houden'. Ook adviseert de raad om meer onderzoek te doen naar magnetische velden, mede omdat door de energietransitie het gebruik van elektriciteit waarschijnlijk zal toenemen.

In Nederland geldt een voorzorgbeleid voor de afstand tussen hoogspanningslijnen en woningen om blootstelling aan magnetische velden in de woonomgeving te beperken. "Recent wetenschappelijk onderzoek geeft een extra argument voor voorzorgbeleid rond hoogspanningslijnen", stelt de Gezondheidsraad.