Ga naar de inhoud
'Angstaanjagende agressie'

Ministers woest over agressieve boeren, CDA-Kamerlid Boswijk blijft thuis bij gezin

Protesterende boeren breken door een afzetting van de politie bij het huis van minister Christianne van der Wal. Beeld © ANP

CDA-Kamerlid Derk Boswijk blijft de komende dagen thuis bij zijn gezin omdat gisteravond boze boeren bij zijn huis stonden om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Zelf was hij toen nog aan het werk. Meerdere ministers reageren woedend op de harde boerenacties van gisteren.

De twee kinderen van 4 en 7 jaar van Boswijk waren gisteravond wel thuis. "Deze manier van demonstreren dient geen enkel doel: Stop ermee!", twitterde het Kamerlid.  

Halve waarheden

"Ik ga altijd met iedereen overal, ook bij negatief advies, in gesprek", zegt Boswijk. "Ook gisteren nog. Ik hoor dan de onzekerheid en woede maar die helaas ook vaak is gebaseerd op halve waarheden."

De CDA'er benadrukt dat de boeren die over de schreef gaan een beperkte groep vormen. Hij zegt ervan overtuigd te zijn 'dat het overgrote gedeelte van de agrarische sector hardwerkende mensen zijn die graag willen bijdragen aan de grote maatschappelijke opgaves'.

Té dreigend voor politie

Gisteravond is het boerenprotest op meerdere plekken in het land flink uit de hand gelopen. Snelwegen werden geblokkeerd, hooibalen in de fik gestoken en politieauto's bewerkt met grote sloophamers. Zelfs de ME en het leger moesten eraan te pas komen.

Ook stond een woedende groep opnieuw voor het huis van stikstofminister Christianne van der Wal, nadat de boeren door een afzetting van de politie gebroken waren. De situatie was daar volgens de politie zo dreigend dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen en daardoor niet direct konden ingrijpen toen boeren door een politieafzetting wisten te breken. Zie de beelden hieronder:

In beeld: boze boeren slopen politieauto bij huis stikstofminister

00:51
Boze boeren braken door een barricade bij het huis van minister Van der Wal van Natuur en Stikstof.

Premier Mark Rutte waarschuwde de relschoppers vanochtend: de politie zal optreden tegen boeren die zich misdragen, zei hij. Deze groep 'die het verpest voor de rest', heeft volgens hem het recht op een gesprek voorlopig verspeeld. Politie, justitie en burgemeesters zijn 'zeer gemotiveerd' om ze tegen te houden.

In deze video een uitgebreide reactie van Rutte:

Rutte over rellende boeren bij huis stikstofminister: 'Vreselijke beelden'

01:46
Minister-president Rutte roept boeren op om beschaafd te demonstreren.

'Angstaanjagende agressie'

Ook minister Sigrid Kaag van Financiën sprak zich uit: "Wat een angstaanjagende agressie gisteravond. Richting collega Van der Wal en haar gezin. Richting de politie en hulpverleners. Richting onze samenleving. Dit rellen om je zin door te duwen heeft op geen enkele manier meer met demonstreren te maken. Dit moet stoppen."

Minister van Justitie Dilan Yesilgöz twitterde dat agenten aanvallen of politici thuis opzoeken 'alle grenzen voorbij' is. "De stem van de meerderheid wordt overschreeuwd door een kleine groep raddraaiers. Politie en OM treden op, ook achteraf. 100% steun voor de lokale hulpdiensten die enorm hun best doen voor onze veiligheid."

Andere actiegroepen betrokken

Volgens voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond zijn de boerenprotesten in een nieuwe fase beland. "Het is duidelijk dat sprake is van criminele gedragingen. Dat houdt ook in dat ik hoop dat zowel de recherche als het Openbaar Ministerie snel een onderzoek instelt naar alle incidenten die er zijn geweest. Dat wordt belangrijk."

Politiechef Willem Woelders ziet daarnaast dat andere actiegroepen, zoals bijvoorbeeld coronademonstranten, zich proberen te mengen in de boerenprotesten. Hij noemt het zorgelijk. "Het is de vraag of die groep demonstranten zich achter de boodschap van de boerenprotesten willen scharen, of op andere dingen uit zijn."

'Gevolgen voor de veiligheid'

Volgens Struijs zal de politie moeten opschalen en zich moeten instellen op een langdurige periode van protesten, met forse consequenties voor het personeel. "Opsporingsonderzoeken komen stil te liggen, de politie is niet meer in de wijken, onderzoek naar lokale dealers wordt stopgezet", noemt Struijs als voorbeelden.

Volgens hem zal de politie alleen nog 112-meldingen kunnen doen, en boeren-gerelateerde incidenten, die onaangekondigd en versnipperd zijn. "Dat is niet fijn als je aangifte hebt gedaan. Het heeft rechtstreekse gevolgen voor de veiligheid van Nederland." De veiligheid van burgers, ministers en wethouders is nu in het geding, zegt hij. "Er moet absoluut opgeschaald en doorgepakt worden." 

Bekijk ook: Aanval met sloophamers, lek gestoken banden en brandjes

01:26
Op de A1 bij Stroe werden gisteren autobanden en hooibalen in de fik gestoken. In Harskamp werden politieauto’s zelfs aangevallen met grote sloophamers.