Ga naar de inhoud
Coronademonstranten

Politie: andere actiegroepen proberen zich te mengen in boerenprotesten

Het boerenprotest liep gisteren volledig uit de hand bij Kootwijkerbroek. De politie werd belaagd met hamers en een stalen pijp. Beeld © ANP / Persbureau Heitink

Andere actiegroepen, zoals bijvoorbeeld coronademonstranten, proberen zich te mengen in de boerenprotesten. Dit zei politiechef Willem Woelders vanmorgen tegen RTL Nieuws.

Hij noemt het zorgelijk. "Het is de vraag of die groep demonstranten zich achter de boodschap van de boerenprotesten willen scharen, of op andere dingen uit zijn", zegt Woelders.

Overlast

De afgelopen dagen hebben de boeren voor overlast gezorgd. Snelwegen werden geblokkeerd en ze bezochten opnieuw het huis van stikstofminister Christianne van der Wal.

Volg al het nieuws over de boerenprotesten hier in ons liveblog.

Kritiek
Lees ook:
Kritiek op boerenacties zwelt aan: 'Stop met ontregelen samenleving'

De politie zag gisteren een verharding in de boerenacties. "Als we de beelden zien, lijkt er sprake te zijn van openbaar geweld. Dat is volstrekt onacceptabel", zegt de politiechef.

Uit de hand gelopen

Gisteren liep het boerenprotest op meerdere plekken flink uit de hand. Zelfs de ME en het leger kwamen eraan te pas, zoals in onderstaande video te zien is:

Aanval met sloophamers, lek gestoken banden en brandjes: boerenprotest escaleert

01:26
Het boerenprotest liep op meerdere plekken flink uit de hand.

Gisteren richtte het geweld zich ook tegen de politie, zegt Woelders. "Met het gooien van stenen en vuurwerk, maar ze staken ook banden lek." Hij noemt het nogmaals niet acceptabel. "En daar zullen we waar we kunnen ook fors tegen optreden. Wij zullen handhaven en waar nodig opsporen."

Opnieuw protest

De boeren hebben aangekondigd dat ze vandaag weer acties gaan voeren. Als het nodig is zal de politie ingrijpen, zegt Woelders. Maar hij benadrukt dat hard optreden niet het doel is. "Wij proberen eerst weer in gesprek te gaan, om de demonstraties binnen de regels te houden. Demonstreren mag, maar je moet wel weten waar de grenzen liggen."

Hooibalen
Bekijk ook:
Hooibalen en tractoren op snelweg: files door boerenprotesten