Ga naar de inhoud
Gevolgen inflatie

Groot deel Nederlanders somber over financiële toekomst

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Steeds meer Nederlanders gaan er vanuit dat hun financiële situatie er de komende tijd op achteruit zal gaan, nu de inflatie hard is opgelopen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 30 procent van de mensen verwacht er in het komende jaar krapper bij te zullen zitten.

Vooral mensen die maandelijks huurtoeslag ontvangen zijn pessimistisch. Die hadden vorig jaar ook al vaker te maken met financiële problemen, staat in het nieuwe onderzoek naar de materiële welvaart in Nederland.

Woonsituatie 

Van de bevolking van 15 jaar of ouder ging 30 procent er in het eerste kwartaal van dit jaar van uit dat de financiële situatie van hun huishouden het komende jaar zou verslechteren. Begin 2021 was dat nog 16 procent. Bij de cijfers wordt onderscheid gemaakt in iemands woonsituatie. Huurtoeslagontvangers blijken dan een stuk somberder dan eigenwoningbezitters en overige huurders.

Tot
Lees ook:
Tot 1,2 miljoen huishoudens in financiële nood als energie duur blijft

Het CBS ziet dat er in het laatste kwartaal van vorig jaar al sprake was van een duidelijke verslechtering als het gaat om de vooruitzichten van huishoudens. Die ontwikkeling viel toen samen met de lockdown door corona. Die restricties zijn nu weg, maar de prijzen sindsdien hard opgelopen. Vooral energierekeningen vallen nu veel hoger uit.

Grote aankopen

Onlangs bleek al uit CBS-cijfers dat het consumentenvertrouwen in Nederland nog nooit zo laag is geweest als nu. Dat uit zich vooral in het feit dat mensen het steeds minder een goed moment vinden om grote aankopen te doen.

Bekijk ook: Torenhoge prijzen, maar minder uitgeven? Ho maar

02:54
In april trokken we ons nog weinig aan van de torenhoge prijzen.