Commissie Schneiders

Rapport over crisis bij Landelijke Eenheid: bezem moet door politietop

29 juni 2022 06:46 Aangepast: 29 juni 2022 09:16
Archieffoto Beeld © ANP

Na een lange reeks ernstige incidenten moet de bezem door de volledige leiding van de Landelijk Eenheid. Dat blijkt uit het eindadvies van de commissie-Schneiders, die het 'onvermijdelijk' acht dat politiebazen van de oude stempel moeten opstappen.

Dat staat in het rapport 'Ruimte voor slagvaardig politiewerk' dat morgenmiddag verschijnt, zo melden diverse goed ingevoerde bronnen aan de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

Het langverwachte rapport van een commissie onder leiding van oud-burgemeester Bernt Schneiders gaat naar verwachting de grootste reorganisatie teweegbrengen sinds de vorming van de Nationale Politie in 2013.

Grote opsporingseenheid

De Landelijke Eenheid, die zo'n 6000 medewerkers telt, moet volgens de commissie grofweg in twee delen worden gesplitst. Eén deel krijgt speciale afdelingen zoals Bewaken en Beveiligen, de dienst Infra en de bereden politie. Het andere deel vormt een Landelijke Opsporingseenheid, die jaagt op de georganiseerde criminaliteit.

Het betekent een flinke uitbreiding van de Landelijke Recherche, die de afgelopen jaren successen boekte met het kraken van criminele communicatienetwerken en kopstukken als Ridouan Taghi, Piet Costa en Piet W. oppakte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Adviseur slaat alarm: 'Politietop kijkt weg bij wangedrag agenten'

Naast die reorganisatie moet er veel veranderen om een 'sociaal onveilige werkcultuur' binnen de Landelijke Eenheid te doorbreken. Op verschillende gevoelige afdelingen voelen politiemedewerkers zich niet gehoord of gedekt door de leiding. Een voorbeeld is de afdeling Werken Onder Dekmantel, waar undercoveragenten alarm sloegen over vriendjespolitiek, een angstcultuur en onprofessioneel handelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rapport na zelfdoding infiltrant: professionaliteit undercoveroperaties schiet ernstig tekort

Dramatische incidenten

De ongezonde werksfeer zorgde de afgelopen jaren voor dramatische incidenten. Binnen de Dienst Specialistische Operaties, waar de undercoverafdeling onder valt, stapten in enkele jaren tijd drie medewerkers uit het leven. Ook op andere afdelingen slaakten politiemensen noodkreten, zoals op de contraterrorismeafdeling CTER. Door onderbezetting en onprofessioneel werken kwam volgens medewerkers de terreurbestrijding in gevaar.

Gisteren onthulde RTL Nieuws nog dat er onrust bestaat over de voorzitter van de ondernemingsraad van de Landelijke Eenheid. Binnen de politie was alarm geslagen over de broer van de huidige OR-voorzitter, die als jihadist is uitgereisd naar Syrië. Pas na jaren volgt nu een formeel onderzoek naar de kwestie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek naar rol OR-voorzitter politie na uitreizen jihadistische broer

De commissie-Schneiders hamert er in het rapport op dat de oude stijl van leidinggeven binnen de Landelijke Eenheid moet veranderen. Zo moet er meer geluisterd worden naar de werkvloer en moet de leiding diverser worden. Volgens de commissie is het ‘onvermijdelijk’ dat niet alle bestaande politiebazen de capaciteiten hebben om met die nieuwe wind mee te gaan. De commissie adviseert daarom geld te reserveren voor de afkoop bij gedwongen ontslagen.

Afgelopen mei stemde de Tweede Kamer voor een motie om de politietop onder toezicht te stellen. Dezelfde commissie-Schneiders kan er daardoor op toezien dat de aanbevolen veranderingen ook echt worden doorgevoerd. Het rapport van de commissie-Schneiders wordt naar verwachting morgenmiddag om 13.00 uur gepresenteerd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore