'Geen acuut gevaar'

Luchtruim boven EBI in Vught tijdelijk dicht om vluchtrisico

28 juni 2022 17:10 Aangepast: 28 juni 2022 20:42
Een deel van de Justitiële Inrichtingen Vught. Beeld © ANP

Het luchtruim boven de extra beveiligde gevangenis in Vught wordt tijdelijk gesloten in verband met een verhoogd risico op vluchtpogingen van gedetineerden via de lucht. De maatregel gaat vrijdag in en geldt in eerste instantie voor een half jaar.

Er zou geen acuut gevaar zijn. Ook zijn er geen concrete aanwijzingen, maar de Dienst Justitiële Inrichtingen houdt rekening met omkoping, chantage en extreem gewelddadige ontsnappingspogingen. 

Zwaarste criminelen

In Vught zitten de zwaarste criminelen vast, onder wie bendeleider Ridouan Taghi, tegen wie vandaag een eis tot levenslang is uitgesproken. Ook andere verdachten van dit netwerk zitten daar vast, maar een woordvoerder van het ministerie van Justitie wil niet zeggen of de sluiting met hun aanwezigheid en de risico's te maken heeft.

De gevangenis nam al eerder maatregelen tegen ontsnappingen en om het bewaren van de orde in de inrichting. Zo is de omgeving van de gevangenis aangewezen als veiligheidsrisicogebied en is er cameratoezicht en extra bewaking door de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Levenslang geëist tegen Taghi en 4 medeverdachten in megastrafzaak rond 'moordbende'

Sluiting van het luchtruim verkleint onder meer de kans dat beeldopnamen worden gemaakt van bovenaf en dat wapens, drugs of telefoons boven de gevangenis worden gedropt. Voor dit soort acties zouden criminele bendes gebruik kunnen maken van drones.

Rondom gevangenis

De sluiting van het luchtruim geldt boven de gevangenis en het gebied met een straal van 3700 meter rondom de gevangenis tot een hoogte van ongeveer 450 meter. Het verbod geldt voor alle burgervliegtuigen, maar ook voor drones en modelvliegtuigjes. Politievliegtuigen en -helikopters vallen er niet onder, helikoptervluchten voor medische spoedeisende hulp ook niet.

De maatregel is genomen door minister Harbers van Infrastructuur op verzoek van de burgemeester van Vught en minister Weerwind van Rechtsbescherming. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore