Ga naar de inhoud
Weekcijfers corona

Coronabesmettingen stijgen ruim 29 procent in een week

Coronatest, ter illustratie. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Het aantal besmettingen met corona blijft oplopen: de afgelopen week testten 34.145 mensen positief, een toename van ruim 29 procent. Ook moesten er 7 procent meer mensen met corona in ziekenhuizen worden opgenomen. Dat getal nam toe van 408 naar 437.

Het zijn de hoogste cijfers sinds 12 april, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in de wekelijkse update. De afgelopen maand is het aantal positieve gevallen vijf keer zo hoog geworden.

Van alle ziekenhuisopnames zijn 32 mensen op de intensive care beland. Vorige week was dat 29.

'Alle leeftijdsgroepen'

De toename van deze week was volgens het RIVM 'in alle leeftijdsgroepen zichtbaar'. Deze cijfers geven de positieve tests weer die bij GGD-teststraten zijn afgenomen.

Ook ziet het instituut een opvallende stijging van het aantal virusdeeltjes in het rioolwater: een toename van ruim 30 procent. Vorige week was dat al met ruim 49 procent toegenomen. Vooral in en rond Amsterdam is de toename zichtbaar.

'Grootste
Lees ook:
'Grootste deel patiënten met long covid volledig arbeidsongeschikt'

De nieuwe golf komt door de opkomst van enkele nieuwe versies van de omikronvariant van het coronavirus. Die kunnen de opgebouwde afweer omzeilen. De variant BA.5 is inmiddels dominant in Nederland. Voorheen was dat BA.2. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is BA.5 niet ziekmakender dan andere varianten.

Meer mensen naar teststraat

Steeds meer mensen gaan naar een teststraat van de GGD, ook al is dat niet verplicht. Vorige week voerden de testlocaties ruim 42.000 tests uit, het hoogste aantal sinds begin april. Zeven op de tien mensen bleken inderdaad besmet, en dat is een evenaring van het hoogste percentage ooit, in maart van dit jaar.

Het RIVM benadrukt dat het belangrijk is om bij klachten minstens een thuistest te doen, en bij een positieve uitslag in isolatie te gaan.

Van
Lees ook:
Van Dissel houdt rekening met serieuze opleving coronavirus in najaar