Ga naar de inhoud
Via internet te koop

Aantal meldingen van vergiftiging door designerdrug 3MMC verdubbeld

3-MMC Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Vorig jaar is het aantal meldingen over gezondheidsklachten na het gebruik van de drug 3MMC meer dan verdubbeld. Dit blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Steeds vaker leidt de designerdrug tot vergiftiging.

Uit het jaaroverzicht van het NVIC, onderdeel van het UMC Utrecht, blijkt dat er in 2021 over het middel 3MMC 162 meldingen binnen zijn gekomen. Een jaar eerder waren dat er 64.

Helft naar het ziekenhuis

De drug 3MMC, ook wel bekend als 3M of 'poes', valt onder de nieuwe psychoactieve stoffen. Voor die hele categorie is het aantal meldingen over gezondheidsproblemen in een jaar tijd ook ruim verdubbeld, van 212 naar 496.

David
Lees ook:
David raakte in korte tijd verslaafd aan 3-MMC: 'Ik nam bewust een overdosis'

Meer dan de helft van de 3MMC-gebruikers waar het vergiftigingscentrum weet van heeft, moest in het ziekenhuis worden opgenomen. Een deel van hen moest worden behandeld, anderen werden alleen ter observatie opgenomen.

Via internet verkrijgbaar

Niet alleen over 3MMC zijn veel meldingen binnengekomen, ook over medische klachten door het gebruik van designer benzodiazepinen, een variant op slaap- en kalmeringsmiddelen, zijn veel meer meldingen binnengekomen. Dit aantal steeg van 64 in 2020 naar 167 in 2021.

Van de mensen die in de problemen kwamen door dit kalmeringsmiddel, belandde zelfs 80 procent in het ziekenhuis. "Veel van deze middelen zijn eenvoudig via internet verkrijgbaar", laat het NVIC weten.

Nicotinezakjes, die de gebruiker tussen zijn lippen en tandvlees steekt, leiden ook vaker tot problemen. Het aantal gemelde vergiftigingen door de zakjes ging van 10 naar 20. Vooral jongeren van 13 tot en met 17 jaar kregen er een nicotinevergiftiging door.

'Problemen stapelden zich op' 

Agenten, verslavingszorg en ouders sloegen vorig jaar al alarm over de designerdrug 3-MMC, die steeds populairder wordt. De 26-jarige Gerjan stapte uit het leven na een overdosis van de nu nog legale drug.

"Die troep moet vandaag nog verboden worden. Er mag geen kind meer aan sterven", vinden zijn ouders. Bekijk hieronder hun emotionele betoog: 

Ouders Gerjan over 3MMC: 'Laat zijn dood niet voor niets zijn geweest'

04:35
Ouders Gerjan over 3MMC: 'Laat zijn dood niet voor niets zijn geweest'