De politie start een onderzoek naar de voorzitter van de ondernemingsraad van de Landelijke Eenheid. Zij blijkt de zus van een naar Syrië uitgereisde IS-strijder. De politietop heeft eerder nagelaten de zaak formeel te onderzoeken. Daardoor is nog steeds niet duidelijk of de OR-voorzitter verwijtbaar heeft gehandeld.
Dat bevestigt de politie op vragen van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. "Er is geen enkele aanwijzing dat de voorzitter van de OR strafbare feiten heeft gepleegd en ook haar screening voldoet", benadrukt Oscar Dros, hoofd van de Landelijke Eenheid. "Maar recent zijn wel enkele vragen gerezen over de handelwijze destijds van zowel de politie als van de voorzitter van de OR. Ik wil daarom inzicht in de feiten en omstandigheden."
E.S. wil niet reageren op vragen van RTL Nieuws.
Grote ophef
Binnen de Landelijke Eenheid is grote ophef over de kwestie. De contraterrorisme-afdeling CTER sloeg ruim vijf jaar geleden al alarm over de familieband tussen OR-voorzitter E.S. (42) en haar geradicaliseerde broer Yasin S. (32). Die melding werd destijds op informele wijze afgehandeld door de toenmalige baas van de Landelijke Eenheid, Jannine van den Berg.
Pas na recente vragen van RTL Nieuws komt er alsnog een formeel oriënterend onderzoek door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK). Het is de politie op dit moment niet duidelijk of er fouten zijn gemaakt.
Uitgereisd naar Syrië
E.S. is sinds afgelopen jaar voorzitter van de ondernemingsraad van de Landelijke Eenheid. In die functie heeft ze geen toegang tot operationele politie-informatie, maar hoort ze wel over tal van gevoelige zaken. Voordat ze werd verkozen in de OR was E.S. actief als stafmedewerker HR (personeelszaken). Volgens politiebronnen heeft ze in die functie inzage in personeelsdossiers, waaronder die van leden van Bewaken en Beveiligen en de afdeling CTER.

Haar broer Yasin S. (32) uit Rotterdam is volgens de politie rond 2016 naar de Syrische stad Raqqa vertrokken om te strijden voor de terreurbeweging IS. Het is de politie niet bekend hoe het met hem is afgelopen. Bronnen zeggen tegen RTL Nieuws te hebben vernomen dat hij is doodgeschoten.
Na signalen over zijn vertrek naar Syrië begonnen de Rotterdamse politie en de afdeling CTER in 2016 en 2017 elk een onderzoek naar Yasin S. en zijn directe familie en contacten. In het Rotterdamse onderzoek zijn bezittingen van E.S. in beslag genomen en is zij verhoord. Daaruit is niet gebleken dat E.S. zelf geradicaliseerd was. Politiebronnen zeggen dat de politiemedewerker weigerde over haar broer te verklaren. De wet staat dat voor familieleden toe.
Meldingsplicht
Volgens de politie heeft E.S. aan toenmalig hoofd van de Landelijke Eenheid Jannine van den Berg gemeld dat de Rotterdamse politie haar had benaderd over haar broer. De vraag is of zij hiermee voldaan heeft aan haar actieve meldingsplicht. Als zij al eerder wist dat haar broer geradicaliseerd was, had ze dit uit eigen beweging moeten melden.

Of E.S. verkeerd heeft gehandeld of juist niets te verwijten valt, wordt binnenkort onderzocht door VIK. Ook laat de politie het eigen handelen onderzoeken. Daarmee hoopt de politie een antwoord te krijgen op jarenlange geruchten die aanzwellen sinds het aantreden van E.S. als OR-voorzitter. E.S. neemt gedurende het onderzoek geen afstand van die functie.
Geen extra veiligheidsonderzoek
Volgens de politie is E.S. gescreend zoals een stafadviseur zou moeten. Zij heeft geen extra veiligheidsonderzoek gekregen toen zij aantrad bij de ondernemingsraad. Dat is ook niet verplicht.
De ophef rond de OR-voorzitter past in een lange reeks van incidenten bij de Landelijke Eenheid, waar verschillende inspecties en commissies zich over hebben gebogen. Donderdag verschijnt een eindrapport van een commissie onder leiding van oud-burgemeester Bernt Schneiders. Die adviseerde in een tussenrapport al dat de Landelijke Eenheid toe is aan een grondige reorganisatie.
Wat doet CTER?
De afkorting CTER staat voor Contraterrorisme, Extremisme en Radicalisering. Het team van de Landelijke Eenheid probeert terroristische aanslagen te voorkomen, door informatie over de voorbereiding daarvan te verzamelen. Ook houdt het team bijvoorbeeld de terugkeer van geradicaliseerde Nederlandse IS-strijders in de gaten. Afgelopen jaar kwam naar buiten dat CTER kampt met structurele onderbezetting. Bij het oplossen van die problemen was naar verluidt ook E.S. betrokken.