Ga naar de inhoud
Wetsvoorstel sneuvelt

CDA besluit om tegen referendumwet te stemmen

Beeld © EPA

Het initiatiefwetsvoorstel van de SP dat een correctief referendum regelt, zal sneuvelen in de tweede ronde. De Tweede Kamerfractie van het CDA heeft besloten tegen te stemmen. Daarmee zal de wet niet de benodigde twee derde meerderheid halen.

De SP wilde de bevolking met een correctief referendum de mogelijkheid geven om al genomen besluiten van gemeentes weg te stemmen. Volgens het CDA-Kamerlid Inge van Dijk vindt het overgrote deel van de lokale bestuurders invoering van een correctief referendum op lokaal niveau de verkeerde manier om burgers bij de politiek te betrekken: "Het is een handrem die leidt tot een noodstop en dat helpt niets."

De Tweede Kamer discussieert al decennia over het invoeren van een correctief referendum. En steeds lukt het niet dit in te voeren omdat daarvoor een grondwetswijziging nodig is. Dat betekent dat zo'n voorstel eerst met een gewone meerderheid door Tweede en Eerste Kamer moet worden aangenomen.

Laatste
Lees ook:
Laatste woord aan het volk? Dit is waarom de politiek het referendum niet aandurft

Vervolgens moet er na Tweede Kamerverkiezingen weer over worden gestemd in Eerste en Tweede Kamer. Maar dan is er een twee derde meerderheid nodig om de grondwetswijziging aangenomen te krijgen.

In dat stadium zal het wetsvoorstel van de SP volgende week zo goed als zeker sneuvelen. VVD (34 zetels), CDA (14 zetels) en SGP (3 zetels) zijn unaniem tegen. En met 51 stemmen tegen zijn er maximaal 99 van de benodigde 100 stemmen voor.

Helder signaal

Van Dijk is niet over één nacht ijs gegaan voordat ze besloot dat het CDA tegen moest stemmen, zegt ze. Ze heeft vele gesprekken gevoerd met tal van lokale CDA-politici en die gaven een helder signaal: "Een overgrote meerderheid van onze achterban ziet zo'n lokaal referendum niet zitten."

Volgens de CDA'ers zijn er betere manieren om burgers bij de politiek te betrekken dan een referendum. "Er wordt heel veel gesproken over burgerberaden waarbij burgers met politici helpen besluiten te nemen. Maar er zijn ook lokale fracties die elke maand bij een snackbar vergaderen om daar ideeën op te halen", aldus van Dijk.