Ga naar de inhoud
Voor gunstiger prognose

Gezondheidsraad: herken eetstoornissen eerder en pak ze landelijk aan

Patiënten met boulimia braken na een eetbui het voedsel uit om niet aan te komen. Beeld © Getty Images

Als het aan de Gezondheidsraad ligt, worden eetstoornissen eerder herkend en behandeld. En daar zou een landelijke aanpak voor moeten komen, die op gemeentelijk niveau of regionaal kan worden uitgevoerd. 

Dat staat in een advies van de raad aan de staatssecretaris van Volksgezondheid over de aanpak en mogelijkheden tot het voorkomen van eetstoornissen. "Een snellere herkenning en behandeling van eetstoornissen is essentieel, omdat de prognose dan gunstiger is", staat in het rapport.

Landelijk registratiesysteem

Het gaat in het advies om de aandoeningen anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis en ARFID, een vermijdende of restrictieve voedselinnamestoornis. Het is gebaseerd op literatuur over het onderwerp en gesprekken met patiëntenorganisaties, deskundigen en belanghebbenden.

Anorexia nervosa, boulimia nervosa en de aandoening eetbuistoornis komen vooral voor bij meisjes en vrouwen tussen de 15 en 30 jaar. ARFID komt vaker voor bij hele jonge kinderen.

De raad adviseert te investeren in verder onderzoek naar vroege herkenning en behandeling van eetstoornissen. Ook zou een landelijk registratiesysteem kunnen helpen; dat ontbreekt sinds de invoering van de Jeugdwet. "Hierdoor is er geen zicht meer op de omvang en de ernst van eetstoornissen."

Eetbuien
Lees meer
Eetbuien voorspeld door nieuwe app: 'Mensen doen het stiekem'

Hulp pas na 4 jaar

Uit het onderzoek komt naar voren dat het gemiddeld vier jaar duurt voor iemand passende hulp krijgt. "De eerste stap naar hulpverlening vindt veelal plaats via de huisarts en soms ook via de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Omdat er bij een eetstoornis vaak sprake is van een verstoord ziektebesef en/of schaamte, duurt het gemiddeld vier jaar voordat iemand deze stap neemt", staat in het rapport.

Verder zou bij het voorkomen van de aandoeningen vooral aandacht moeten zijn voor 'het vergroten van de mentale weerbaarheid van kinderen en jongeren (waaronder zelfvertrouwen, zelfbeeld en lichaamsbeleving), het voorlichten en informeren van ouders en het vergroten van de mediawijsheid bij kinderen en jongeren en hun ouders'.

Veel cijfers nog onbekend

Het aantal mensen in Nederland met anorexia nervosa en boulimia nervosa lijkt over de tijd tamelijk stabiel, zo staat in het rapport, maar cijfers vanaf 2010 zijn (nog) niet bekend. Van de eetbuistoornis en ARFID ontbreken gegevens over hoe vaak ze precies voorkomen.

Onbeheersbare eetbuien, met enorm overgewicht als gevolg, ook Iris had ze:

Iris kampt met extreme eetbuien: 'At 30 tompoucen in één keer op'

02:21
Iris kon voor hulp terecht bij de zelfhulpgroep Anonieme Overeters.