Drama in Hoogeveen

Veroordeling moeder van flat geduwde Sharleyne blijft in stand, straf iets lager

28 juni 2022 13:14 Aangepast: 28 juni 2022 18:18
Een door haar vader gemaakte foto van Sharleyne. Beeld © Victor Remouchamps

Ook de Hoge Raad is van mening dat Hélène J. in 2015 haar 8-jarige dochter Sharleyne van een flat in Hoogeveen heeft geduwd of laten vallen. Zij werd daarvoor door het gerechtshof veroordeeld tot een celstraf van negen jaar en negen maanden. De Hoge Raad komt wel tot een iets lagere straf:  negen jaar en acht maanden.

De 42-jarige J. ontkent iets met de dood van Sharleyne te maken te hebben en ging vorig jaar in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof. Volgens de advocaat van J. is er onvoldoende bewijs dat zij bij de dood van haar dochter betrokken zou zijn.

Voldoende gemotiveerd

De Hoge Raad heeft zich laten adviseren door de advocaat-generaal, die stelde dat de veroordeling van J. voor het doden van Sharleyne in stand kon blijven en dat het gerechtshof het oordeel voldoende had gemotiveerd.

Wel moest de straf volgens de advocaat-generaal verlaagd worden omdat het hof het dossier te laat aan de Hoge Raad heeft gestuurd en de procedure daardoor langer duurde. De Hoge Raad gaat daarin mee.

Het hof had al een lagere straf opgelegd dan de eis van het Openbaar Ministerie (tien jaar) in verband met de lange duur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Hof: Sharleyne (8) werd van flat geduwd, bijna 10 jaar cel voor moeder

Initiatief stiefvader

Sharleyne werd in de nacht van 7 op 8 juni 2015 levenloos gevonden onderaan een flat in Hoogeveen. Ze woonde met haar moeder op de tiende verdieping. Aanvankelijk werd de zaak geseponeerd. 

Toen de stiefvader van Sharleyne via een gerechtelijke procedure alsnog vervolging had afgedwongen, werd het onderzoek voortgezet en J. in 2017 opgepakt. De rechtbank in Assen sprak de moeder vervolgens vrij, maar het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Het gerechtshof kwam vervolgens tot een straf van negen jaar en negen maanden.

In deze video vertelt stiefvader Victor hoe hij er zelf voor moest zorgen dat zijn ex alsnog voor de rechter kwam:

"Voor de vader van Sharleyne is dit het einde van een lange en slopende weg naar gerechtigheid voor zijn dochter", zegt advocaat Sébas Diekstra, die de vader van Sharleyne bijstaat. "Zonder zijn onvermoeibare inspanningen, maar ook die van zijn partner, was de zaak nooit voor de strafrechter gekomen."

Haar vader is 'uit liefde voor zijn dochter een bizarre strijd aangegaan', zegt Diekstra. "Spijtig genoeg is hij daarbij zelf ook ernstig beschadigd geraakt." Diekstra hoopt dat de vader 'nu iets van rust kan vinden in het feit dat er recht is gedaan aan zijn dochter'.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore