Ga naar de inhoud
Blokkade snelwegen

Tot laat in de avond boerenprotesten, vandaag nieuwe acties aangekondigd

Hooibalen op de A2. Beeld © ANP

Protesterende boeren hebben gisteren de hele dag voor overlast gezorgd. Snelwegen werden geblokkeerd en ze bezochten opnieuw het huis van stikstofminister Christianne van der Wal. Voor vandaag zijn nieuwe acties aangekondigd.

De politie maakte gisteravond laat een eind aan de urenlange actie van boeren met tractoren op snelweg A28 in Overijssel. De boeren hadden zich aan het eind van de middag verzameld bij knooppunt Hattemerbroek nabij Zwolle. Op de wegen rond het knooppunt stonden rond 22.45 uur nog steeds files met tot 30 minuten vertraging.

Boerenfiles
Lees ook:
Boerenfiles kosten niet alleen tijd: 'Zo'n 200 euro per uur per vrachtwagen'

De politie heeft een tractor in beslag genomen en de eigenaar aangehouden op verdenking van het blokkeren van de snelweg en het niet voldoen aan een bevel om te vertrekken. Andere tractorbestuurders zijn ook gesommeerd te vertrekken. Er zijn meerdere bekeuringen uitgedeeld voor het rijden op de snelweg en het niet voldoen aan een bevel of vordering, meldt de politie.

Automobilisten boos

Protesten op de snelwegen zorgden voor urenlange files, en bij sommige bestuurders voor het verlies van sympathie voor de boeren:

Automobilisten staan uren stil door boeren: 'Had sympathie, maar nu even niet'

02:01
Waar de boeren vaak op sympathie kunnen rekenen, kunnen automobilisten deze actie minder waarderen.

Op de A1 bij Holten hielden boeren de weg enige tijd geblokkeerd. En ook op andere snelwegen in Nederland waren er 's avonds nog kleine acties van boeren met tractoren. De boeren hielden acties op de A12 in Gelderland richting Duitse grens. Ook in Groningen richting Duitse grens, en op de A7 en A32 waren tractoren op de snelweg te zien.

Mediapark en huis minister

Een groep van enkele tientallen boeren heeft gedurende ongeveer 1,5 uur een verrassingsactie gehouden op het Mediapark in Hilversum. Na overleg tussen de politie en de boeren zijn die met hun tractoren huiswaarts gekeerd. Dat verliep volgens een woordvoerster zonder incidenten.

Ook waren er opnieuw boeren bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Zij was zelf niet thuis, zegt een woordvoerder. Het was de tweede keer dat de boeren naar haar huis kwamen. Het kabinet noemde betogen bij het woonhuis van een bewindspersoon onacceptabel. Maar er is niets tegen te doen zolang er niets strafbaars gebeurt.

Nieuwe acties

Boeren willen vandaag weer actievoeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dat zegt voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie Nederland. Hij zegt dat het niet om door hen georganiseerde acties gaat. Waar en hoe groot die acties zijn, is onduidelijk.

Vandaag wordt in Den Haag gestemd over moties die zijn ingediend tijdens het stikstofdebat vorige week in de Tweede Kamer. Daar kwamen toen tientallen boeren op af, die met Kamerleden in gesprek gingen over het aangekondigde stikstofbeleid door het kabinet.

Minister
Lees ook:
Minister snapt ophef over stikstofplannen, maar kabinet 'heeft geen keuze'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.